Cine este vinovat pentru strada surpată din Capitală? Un incident șocant a avut loc miercuri dimineață, în jurul orei 07:30, în Sectorul 6 al Capitalei, unde o stradă s-a surpat, provocând căderea unei mașini parcate într-o groapă adâncă de câțiva metri. Aceasta s-a întâmplat în momentul în care o autoutilitară de la salubrizare trecea pe lângă autoturismul afectat.
În apropierea vehiculului se aflau proprietara mașinii, o femeie de 43 de ani, împreună cu fiul ei, un băiețel de 5 ani. Din fericire, incidentul nu a avut victime, dar acest eveniment ridică un semnal de alarmă care nu trebuie ignorat, constituind un precedent extrem de periculos.
Stradă surpată în București. Cum s-a produs incidentul
Incidentul ar fi putut avea consecințe tragice, iar inițial s-a crezut că stradă afectată era una unde Primăria Sectorului 6 ar fi desfășurat lucrări. Totuși, situația a evoluat într-o direcție complet diferită.
În urma acestui incident, reprezentanții Primăriei Sectorului 6 au reacționat prompt, subliniind că nu au realizat niciodată lucrări pe acea stradă, care constituie, de fapt, o legătură între drumul principal și clădirile din zonă, inclusiv Școala Gimnazială nr. 168 și grădinița asociată.
De asemenea, este important de menționat că, înainte de 1989, pe terenul respectiv se afla Fabrica de Țigarete. Conform primelor cercetări, surparea căii de acces de pe strada Regiei nr. 2 a avut loc deasupra unei galerii cu rețele de apă.
În momentul incidentului, autoturismul care a căzut în groapa formată era parcat în zonă, iar o autoutilitară aparținând societății de salubrizare din Sectorul 6 trecea pe lângă el. După ce proprietara mașinii și fiul ei au ieșit din autoturism, strada s-a surpat din cauza presiunii exercitate, inclusiv de greutatea autoutilitarei. Atunci când mașina a căzut în groapă, copilul, care se afla foarte aproape de portiera din spate, a căzut și el în fosa formată. Mama nu a ezitat să sară în groapă pentru a-și salva copilul, iar șoferul autoutilitarei a intervenit și el. În cele din urmă, copilul a fost scos nevătămat.
Cine este vinovat pentru strada surpată din Sectorul 6 al Capitalei?
Așadar, cine este vinovat pentru strada surpată din Capitală? După incident, autoritățile au demarat o anchetă penală pentru a identifica persoanele responsabile pentru acest incident șocant. Primăria Sectorului 6 a afirmat că nu efectuează lucrări în acea zonă, subliniind că responsabilitățile pentru intervențiile de pe acea stradă revin Primăriei Capitalei. Primarul general Nicușor Dan a precizat că în zonă se află rețele de termoficare și de apă, gestionate de companiile Termoenergetica și Apa Nova.
Întrebat dacă Termoenergetica a realizat recent lucrări la rețeaua de termoficare de pe strada afectată de surpare, Adrian-Mircea Teodorescu, directorul general provizoriu al societății nu a dat un răspuns. Acesta a menționat doar că toate procedurile legate de aceasta sunt „nepublice”.
„În conformitate cu prevederile art.285 Cod procedură penală, «procedura din cursul urmăririi penale este nepublică». În cauză se desfășoară o anchetă penală”, a declarat el pentru Gândul.
Teodorescu a confirmat, în mod indirect, că societatea este implicată în ancheta în curs, cel mai probabil în calitate de martor. Aceasta ar fi explicația pentru care nu poate oferi informații suplimentare despre lucrările efectuate pe strada afectată de surpare, care a „înghițit” o mașină parcată.
Surparea s-ar fi produs deasupra canalului colector ce aparține Apa Nova, susține Primăria Capitalei
Oficialii Primăriei Capitalei afirmă că, anul trecut, Termoenergetica a efectuat lucrări la rețeaua de termoficare pe acea stradă, însă nu pe secțiunea care s-a surpat. În acea zonă, se află un canal colector care aparține companiei Apa Nova.
„În zona respectivă există rețele utilitare ce sunt administrate de Compania Municipală Terrmoenergetica București (CMTEB) și de Apa Nova. Compania Municipală Termoenergetica a desfășurat în cursul anului trecut lucrări. Porțiunea în care a lucrat CMTEB nu este afectată de surpare, se vede în continuare betonul, surparea s-a produs deasupra canalului colector ce aparține Apa Nova”, au transmis aceștia.
În urma acestui incident, Apa Nova a declarat că a mobilizat echipe pentru a efectua verificări la locul surpării, care a avut loc într-o „zonă carosabilă situată pe o proprietate privată”. După realizarea inspecțiilor, concluzia a fost că Apa Nova „nu deține rețele de alimentare cu apă potabilă sau industrială” în zona afectată de surpare.
„Miercuri, 9 octombrie 2024, în jurul orei 09:17, am fost informați, prin intermediul ADP sector 6, cu privire la o surpare în zona Șoselei Orhideelor, Sector 6, București, incident în care au fost implicate un autoturism privat și o autoutilitară. Echipele Apa Nova București s-au deplasat la locația indicată, unde au constatat că surparea a avut loc într-o zonă carosabilă, amplasată pe o proprietate privată.
Precizăm că nici în spațiul carosabil și nici în zona afectată de surpare. Apa Nova București nu deține rețele de alimentare cu apă potabilă sau industrială.
Totodată, în surpare s-a observat o pierdere de apă dintr-o sursă necunoscută, precum și existența unei galerii de rețele edilitare, altele decât rețelele de alimentare cu apă. Echipele Apa Nova au prelevat o probă de apă pe care au trimis-o la un laborator pentru analiză.
Menționăm că terenul în cauză este tranzitat de un canal colector de canalizare, aflat în administrarea Apa Nova București, însă acesta este amplasat la o adâncime mai mare decât cea a galeriei edilitare mai sus-menționate, fiind poziționat sub galeria edilitară.Echipele Apa Nova rămân mobilizate în teren pentru verificări suplimentare, iar compania continuă să colaboreze cu toate instituțiile implicate pentru identificarea cauzelor care au condus la această situație”, au transmis reprezentanții Apa Nova.