În presa austriacă, se vehiculează că SUA ar fi convins Guvernul de la Viena să renunțe la veto-ul privind aderarea României și Bulgariei în Schengen. Ce au descoperit jurnaliștii austrieci?
SUA ar fi convins Austria să accepte extinderea spațiului Schengen
Potrivit ziarului austriac Der Standard, SUA ar fi convins Austria să accepte extinderea spațiului Schengen.
De la refuzul neașteptat al Austriei privind aderarea României la Schengen acum un an, diplomații români au depus eforturi susținute pentru găsirea unei soluții, iar primele rezultate devin acum evidente.
Acest lucru a devenit evident după ce ministrul Afacerilor Interne din Austria, Gerhard Karner, a anunțat că Viena este de acord să renunțe la controalele la aeroporturi, dar cu câteva condiții. Discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii austrieci au avut un rol decisiv în renunțarea la veto, având în vedere că România este un important aliat al SUA. Următorii pași urmează să fie stabiliți la Forumul de la Salzburg, o întâlnire a miniștrilor Afacerilor Interne ai UE.
Gerhard Karner solicită, acum, o triplare a operațiunilor Frontex în Bulgaria. A cerut Uniunii Europene (UE) să aloce mai multe fonduri pentru infrastructura de protecție a frontierelor. Monitorizarea graniței dintre Bulgaria și România pe Dunăre va continua.
În plus, este necesară acordarea asigurărilor din partea României și Bulgariei privind acceptarea solicitanților de azil sirieni și afgani aflați în Austria, un aspect care urmează să fie încă negociat. România s-a declarat deja pregătită să primească înapoi solicitanții de azil.
După decizia Austriei, Olanda, care era opusă intrării Bulgariei în spațiul Schengen, dar nu și a României, ar putea reconsidera și ea această opoziție.
Austria e gata să accepte România în Air Schengen, cu trei condiții
Austria este pregătită să admită România în Air Schengen, cu condiția ca Guvernul de la București să îndeplinească trei cerințe esențiale. Pentru renunțarea la controalele la frontierele aeriene pentru România, Austria a stabilit următoarele condiții.
1. Se solicită o consolidare continuă a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene (UE), cu accent pe intensificarea prezenței Frontex (poliția de frontieră a UE) la frontiera bulgaro-turcă, aceasta urmând să fie cel puțin triplată. De asemenea, se impune o creștere „substanțială” a sprijinului financiar pentru asigurarea protecției frontierelor externe ale Bulgariei și României.
2. Austria insiste asupra implementării unor controale consolidate la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și între România și Ungaria.
3. Se cere ca România să-și asume responsabilitatea pentru migranții care au intrat ilegal în Austria.