Cine îngroapă securea războiului?

Standard & Poor’s Ratings Services a revizuit în sens negativ perspectiva de rating a României de la pozitivă la stabilă, din cauza tulburărilor politice din acest an. Potrivit Forbes, agenţia de rating a menţinut calificativele curente acordate ţării noastre. Aceasta este ştirea de săptămâna trecută. Ce înseamnă această revizuire a perspectivei? Nu am fost retrogradaţi la un rating mai prost, încă, dar suntem avertizaţi: febrilitatea de pe scena politică ne poate

Standard & Poor’s Ratings Services a revizuit în sens negativ perspectiva de rating a României de la pozitivă la stabilă, din cauza tulburărilor politice din acest an. Potrivit Forbes, agenţia de rating a menţinut calificativele curente acordate ţării noastre. Aceasta este ştirea de săptămâna trecută. Ce înseamnă această revizuire a perspectivei? Nu am fost retrogradaţi la un rating mai prost, încă, dar suntem avertizaţi: febrilitatea de pe scena politică ne poate aduce o notă mai proastă la purtare. Consecinţa unui rating în scădere este mai importantă decât s-ar putea crede şi ne afectează pe toţi. Ratingul nu este o abstracţiune. Investitorii, care scanează permanent tot globul, nu au timp de analize amănunţite, de vizite, de discuţii. Ei se uită la calificativele pe care le dau agenţiile de rating şi îşi pleacă privirea asupra ţărilor care sunt clasificate de ei, din punctul de vedere al riscului, la un nivel acceptabil. De puţin timp, România a devenit o destinaţie la modă, dacă se poate spune aşa; o economie care creşte de mai bine de şapte ani, sistemul fiscal e unul dintre cele mai atractive, ţara a devenit membră Uniunii Europene, nu au fost greve de lungă durată, demonstraţii violente, a existat (doar la trecut?) stabilitate politică. Toate acestea au făcut ca, anul trecut, România să se situeze între primele 20 de ţări din lume, după mărimea investiţiilor străine. O performanţă remarcabilă. Şi datorită investiţiilor străine (ca să nu zic, în primul rând) economia românească face salturi remarcabile iar şomajul, practic, nu mai reprezintă o problemă.

Aceasta este fotografia în care apărem zâmbitori. O eventuală retrogradare de rating face să se aprindă nişte beculeţe roşii. Încep să apară întrebări.

Oare tot ce s-a văzut până acum era doar fard? Pot românii, clasa politică, să menţină stabilitatea? Standard&Poor’s ne atrage atenţia: aveţi grijă că se văd nişte nori; nu e neapărat că vor veni ploi şi furtuni, dar trebuie să fim grijulii. Agenţiile de rating nu sunt interesate să stabilească vinovaţi; sunt ca nişte termometre. Este un semnal care vine după ce sobrul şi taciturnul ambasador al Americii a atras şi el atenţia că luptele politice care exced cadrul normal într-o democraţie i-ar putea face temători pe investitori.

Poate fi considerată o dovadă de maturitate faptul că, până acum, după mai bine de trei luni de lupte de gherilă, mediul de afaceri a fost decuplat şi şi-a văzut mai departe de treabă. Zgomotul de pe scena politică începe însă să devină stânjenitor. Bun sau rău, noul guvern trebuie să arate că poate stăpâni lucrurile. Pentru ca perspectiva  despre care vorbeşte S&P să fie infirmată. Şi asta e obligatoriu!