Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a prezentat, marţi, persoana va deveni procuror-şef al DNA, primul şef plin al instituţiei care a fost condusă doar de interimari de la plecarea Laurei Codruţa Kovesi.
Astfel, noul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost desemnat Crin Bologa, prim-procuror al judeţului Sălaj.
Unde a activat până în prezent Crin Bologa
Crin Bologa (47 de ani) a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca în 1995, activând apoi ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău. În perioada 1999 – 2005 a fost procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, iar în 2005, la doar 33 de ani, a fost numit şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)- Serviciul Teritorial Cluj, fiind, la acea vreme, cel mai tânăr procuror ajuns într-o funcţie atât de importantă.
Crin Bologa a renunţat la acest post în luna ianuarie 2008, invocând motive familiale şi s-a reîntors ca simplu procuror la Parchetul din Sălaj. Un an mai târziu a preluat şefia Secţiei Judiciar, pe care a asigurat-o până în 2013, când a devenit prim-procuror al judeţului.
Declaraţia de avere
Potrivit declaraţiei sale de avere, Crin Bologa deține zece proprietăți: două parcări în Cluj-Napoca, un teren în Cluj-Napoca, două terenuri în Zalău, un alt teren în Sălaj, un teren agricol în județul Constanța, două apartamente la Cluj-Napoca și o casă la Zalău. El deţine două autoturisme, un BMW X3 și un Audi A3, precum şi 57.572 de lei în conturi bancare.
Procurorul are un venit net annual de 246.400 de lei, potrivit declaraţiei de avere. El câștigă peste 14.000 de lei/lună, în timp ce soția sa, angajată la Serivicul de Probațiune de la Tribunalul Sălaj, are un salariu de 4.000 de lei. Pe lângă aceste sume, Crin Bologa mai câștigă 5.100 de euro din chirii, el având închiriate un apartament și o parcare în Cluj-Napoca.
Controverse legate de numele procurorului
Fiica lui Crin Bologa este căsătorită cu fiul lui Septimiu Țurcaș, primarul din Șimleu Silvaniei, judecat pentru abuz în serviciu.
“La începutul lunii, că Parchetul Curții de Apel Cluj a cerut strămutarea dosarului penal de la Tribunalul Sălaj, în care este inculpat și primarul din Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș, după ce toți procurorii de la Parchetul județean Sălaj s-au abținut să mai intre în ședințele de judecată ale procesului din cauză că au participat la nunta dintre fiica prim-procurorului Crin Bologa și fiul primarului Țurcaș. În cursul judecăţii, la data de 19.08.2017, a intervenit un eveniment obiectiv, respectiv căsătoria dintre fiica unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi fiul unuia dintre inculpaţii din dosarul mai sus menţionat (Ţ.S.). La eveniment au participat toţi procurorii încadraţi în acel moment la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj”, potrivit unui material publicat de clujust.ro în noiembrie 2017.
Presa locală mai scria, în noiembrie 2018, că, fiind de părere că le-a fost adus un prejudiciu de imagine prin mediatizarea informaţiilor din dosarul în care sunt judecaţi pentru înşelăciune şi constituirea unui grup infracţional, Daniela Berşu, Cătălin Ionescu şi Ion Glavan au cerut instanţei să le facă dreptate. Într-o primă fază, în iulie 2017, magistraţii Judecătoriei Sector 5 Bucureşti, acolo unde a fost înregistrat procesul civil deschis de cei trei, i-au obligat pe Bologa şi pe Parchetul Sălaj, în solidar, la plata a câte 45.000 de lei, cu titlu de daune morale, pentru fiecare reclamant în parte. Soluţia a fost atacată de pârâţi, la Tribunalul Bucureşti, care s-a pronunţat marţi, 30 octombrie. Astfel, atât prim-procurorul, cât şi Parchetul Sălaj au scăpat de plata daunelor morale către reclamanţi, notează stiripesurse.ro.