Dacă Vladimir Putin ar deceda, demisiona oficial sau ar fi înlăturat forțat de la conducerea statului rus, conform Constituției Rusiei, premierul rus trebuie să conducă temporar.
Abia după trei luni de zile ar urma să aibă loc alegerile prezidențiale pentru un nou președinte rus, relatează FOCUS.
Potrivit sursei citate, Mihail Mishustin este actualul premier al Rusiei. Acesta are 56 de ani, este căsătorit și are trei fii.
Înainte de numirea sa în funcția de prim-ministru în ianuarie 2020, Mihail Mishustin a condus serviciul fiscal zece ani, însă ar avea șanse mici să obțină puterea după ce ar deceda Vladimir Putin.
„Este un tehnocrat capabil, dar fără putere politică acasă”, a declarat Gerhard Mangott, politolog și profesor de relații internaționale la Universitatea din Innsbruck.
Marina Henke, profesor de relații internaționale la Școala Gertie din Berlin, împărtășește aceeași opinie cu Gerhard Mangott.
„Nu există un succesor clar definit, niciun prinț moștenitor. Întregul sistem este legat doar de Putin însuși. Indiferent de cine va veni la putere după Putin, este probabil ca el să nu aibă suficient sprijin în diferitele servicii de securitate, în rândul armatei, precum și în rândul oligarhilor”, a explicat Marina Henke.
Primarul Moscovei ar putea fi noul președinte al Rusiei
În prezent, experții în relații internaționale susțin ferm că în cazul în care persoanele din anturajul restrâns al lui Vladimir Putin ar vrea să preia puterea statului rus, atunci „o mare bătălie” va avea loc în Moscova.
În plus, dacă cineva se va autoproclama noul președinte al Rusiei, cu siguranță vor exista comentarii precum: „Nu se poate ca el dintre toți să obțineți puterea”, iar atunci „măcelul palatului” va începe.
Un potențial nou președinte ar putea fi Serghei Sabyanin, primarul Moscovei. În 2008, când Vladimir Putin a retrogradat temporar în funcția de prim-ministru, Serghei Sobyanin a fost vicepremier.
Însă Gerhard Mangott consideră că acesta ar avea puțin sprijin din partea alegătorilor ruși deoarece aceștia disprețuiesc moscoviții „răsfățați de bogăție”.
Noul președinte rus trebuie să refacă relațiile bilaterale cu Occidentul
Ministrul Apărării Naționale din Rusia, Serghei Șoigu, ar putea încerca, de asemenea, să devină noul președinte întrucât, după ce a ocupat complet Peninsula Crimeea și a invadat brutal Siria, popularitatea sa a crescut treptat.
Însă eșecurile militare din Ucraina au subminat poziția actuală a lui Serghei Șoigu, ceea ce l-ar împiedica să obțină puterea în Rusia.
Totodată, Alexei Dyumin, fostul șef al GRU (Glavnoe Razvedîvatelnoe Upravlenie – Directoratul Principal de Spionaj) ar avea șanse mari să fie noul președinte al Rusiei deoarece a fost unul dintre liderii operațiunii de ocupare a Peninsulei Crimeea în 2014.
În acel an, Vladimir Putin i-a acordat titlul de „Erou al Rusiei”. Însă în 2016, Alexei Dyumin a trecut la politica regională, ceea îi determină pe experții în relații internaționale să privească cu scepticism șansele sale de reușită.
În prezent, Gerhard Mangott consideră că este puțin probabil ca orice posibil succesor al lui Vladimir Putin să poată face față moștenirii sale și să normalizeze relațiile bilaterale cu Occidentul.
„Demisia lui Putin va elimina un președinte agresiv, autoritar și paranoic, dar nu ne putem aștepta ca cineva mai acceptabil să vină la putere”, a spus Gerhard Mangott.