Războiul din Ucraina a început în urmă cu două săptămâni și nu pare că se va termina prea curând. Vladimir Putin arată că este hotărât să meargă până la capăt, iar în ciuda sancțiunilor impuse de către Occident, nimic nu s-a schimbat în ultimele zile.
Într-un interviu acordat RFI, Andrei Pleșu a vorbit despre conflictul din Ucraina, dar și despre modul în care Vladimir Putin ar putea fi oprit. Acesta susține că ceea ce se întâmplă acum este ”dincolo de cultură”, adăugând că în continuare va urma o dezordine mondială.
Andrei Pleșu s-a declarat deprimat de imaginile din Ucraina, menționând că inclusiv președintele Ucrainei a ajuns să fie demoralizat după două săptămâni de luptă continuă.
„Ceea ce se întâmplă la ora asta în Ucraina e dincolo de cultură, în sensul că nu mai e nevoie de argumente intelectuale fine ca să reacționezi prompt, cu un fel de disperare, cu un fel de dezgust, cu un fel de neîncredere în ceea ce înseamnă umanitate, politică, diplomație. Pentru mine, ceea ce se întâmplă acum e un simptom de gravă dezordine mondială, care dovedește că putem fi oricând luați de mâna oricărui delir politic. E deprimant.
Pe mine așa ceva mă deprimă, așa cum mă deprimă și imaginile pe care le văd cu femei, cu copii, cu oameni de toate soiurile care suferă. Sunt amenințați să moară și nu au cum să găsească soluții. Până și Președintele Ucrainei, domnul Zelenski, pare să fie, după atâta vreme, demoralizat și nu își mai face mari iluzii că va fi cu adevărat ajutat”, a declarat acesta.
Poate fi oprit Vladimir Putin?
Întrebat cine l-ar putea opri pe Vladimir Putin, Andrei Pleșu susține că în opinia sa, liderul Rusiei nu poate fi oprit, el menționând că problema este mai complicată decât pare la suprafață.
Mai exact, acesta susține că nu Vladimir Putin este marea problemă, ci mai degrabă tradiția ”imperialistă rusească care se vede întotdeauna ca aparținând unei specii de forță, de merit, de orgoliu, de îndreptățiri, ca nicio altă națiune”.
„Nu cred că poate fi convins. Problema e mai complicată. Am citit de curând în Neue Züricher Zeitung un articol, pe care vreau să-l preiau și în România să îl traducem, al unui scriitor rus de succes, care locuiește în Germania. Îl cheamă Sergei Lebedev.
El demonstrează că ceea ce nu înțelege occidentul sau nu pare să perceapă este că nu numai Putin e problema. Aproape că nu el e problema. Ci este o tradiție imperialistă rusească, care se vede întotdeauna ca aparținând unei specii de forță, de merit, de orgoliu, de îndreptățiri, ca nicio altă națiune. E vorba de un sens de imperialism rusesc care face ca un personaj ca Putin să fie absorbit și asumat până la urmă”, a spus acesta.
În ceea ce privește măsurile luate de Occident, Andrei Pleșu spune că acestea sunt ”absolut ridicole”, în contextul în care Vladimir Putin, dar și întreaga țară pe care o conduce se poate acomoda foarte ușor la ele.
Mijloacele Occidentului, absolut ”ridicole”
„Dacă nu se întâmplă ceva în Rusia, el nu poate fi oprit din afară. Mijloacele pe care le folosesc occidentalii, Statele Unite pentru a încerca să îl potolească, sunt absolut ridicole. Pentru el astea sunt fleacuri la care se acomodează. Mult mai important e să fie mereu câștigător și dominator”, a adăugat el.
Adrian Pleșu a mai fost întrebat ce părere are în legătură cu oamenii de cultură au luat poziție și sunt contra războiului, pe când alții sunt în favoarea acestuia și îl susțin și pe Vladimir Putin.
În acest sens, el susține că ceea ce se întâmplă acum este o altă pandemie, însă una de ”prostie”. Andrei Pleșu susține că există o gândire ideologică, iar unele persoane ajung să folosească vorbe mari și principii grandioase, fără a mai păstra contactul cu realitatea.
„Nu mi-o explic. Trăim acum o pandemie care s-ar putea diagnostica drept o prăbușire planetară a IQ-ului, pe scurt, o pandemie de prostie. Iar stângismele pe care le vedem înflorind în toată lumea apuseană și în America dovedesc că nici experiența istorică, nici cultura istorică, nici bunul simț, nici inteligența minimală nu funcționează. Gândim ideologic. Gândim sideral, cu vorbe mari și principii grandioase și realitatea ne scapă printre degete. E o formă de opacitate, de destrămare spirituală care face posibile asemenea fenomene”, a mai adăugat acesta.