Cine îl va înlocui pe Călin Georgescu? În opinia lui Nicuşor Dan, actualul context politic este marcat de două tendințe majore. Pe de o parte, există cetățeni care își doresc reforme autentice, dar care susțin menținerea instituțiilor fundamentale ale statului. Pe de altă parte, o altă categorie a populației își exprimă furia prin respingerea totală a clasei politice tradiționale, preferând orice alternativă care ar putea oferi o lecție politicienilor actuali.
Nicuşor Dan a vorbit despre ascensiunea lui Călin Georgescu
Nicuşor Dan remarcă faptul că nu mai suntem într-o paradigmă tradițională, în care alegătorii sunt loiali unui partid sau dezbat politici punctuale, cum ar fi taxele. Alegerile din 24 noiembrie au schimbat fundamental contextul, transformând dezbaterea politică într-una despre reformarea modului în care este condusă țara.
Referindu-se la ascensiunea politică a lui Călin Georgescu, Dan consideră că persoana acestuia este mai puțin importantă decât structurile care îl susțin din umbră. El sugerează că o asemenea creștere rapidă în sondaje, de la 2% la 22% în doar două săptămâni, nu ar fi fost posibilă fără sprijinul unor forțe organizate. Acestea ar încerca să canalizeze nemulțumirea populară în beneficiul propriu, oferind o alternativă aparent salvatoare. Dan crede că un astfel de model de candidat va continua să apară pe scena politică, promițând soluții rapide și complete pentru problemele României.
„Eu cred că suntem într-un context în care avem mulţi oameni care sunt furioşi şi care vor orice variantă decât clasa politică actuală, doar ca să dea o lecţie acesteia. Sunt oameni care cred că cea mai bună variantă este să mergem pe direcţia pe care am mers. Şi sunt oameni care vor să, care doresc mult reforma, fără însă a desfiinţa instituţiile. Cam astea sunt opţiunile. Deci nu mai suntem în paradigma de suntem susţinătorii acestui partid, e o discuţie cu privire la taxe.
Nu, e o chestiune de… alegerile din 24 noiembrie au schimbat cu totul contextul. (…) Persoana contează, dar mai mult decât atât, suntem într-o situaţie în care apar două elemente noi. O uriaşă presiune a oamenilor pentru a schimba ceva în modul în care se face politică, pe de o parte, şi pe de altă parte, dintre aceştia, o parte dintre ei care vor să, cumva, care sunt şi mai radicali de atât şi care spun: orice variantă decât fosta clasă politică.
Şi atunci, eu cred că, în acest context, candidatul care spune: vrem o reformă reală, păstrând totuşi instituţiile, are o şansă”, a declarat Nicuşor Dan la B1 TV.
Nicușor Dan insistă că există și politicieni lucizi în actuala clasă politică
Cu toate acestea, Nicușor Dan insistă că există și politicieni lucizi în actuala clasă politică, care conștientizează gravitatea situației și înțeleg că revolta cetățenilor nu trebuie tratată cu superficialitate. Acești lideri ar fi capabili să răspundă cerințelor populației pentru schimbare fără a compromite valorile democratice.
Privind către propria activitate, Nicușor Dan afirmă că a încercat să schimbe modul de funcționare a statului prin expunerea ilegalităților și promovarea unei reforme responsabile, menținând însă integritatea sistemului democratic. El consideră că viitorul politic al României depinde de capacitatea liderilor de a răspunde acestei cereri populare de reformă autentică și de a evita tentația de a manipula nemulțumirea în scopuri personale.
„Persoana lui Călin Georgescu este puţin importantă. Important este cine este în spatele lui, că nu s-au desfăşurat toate lucrurile astea pe care le-am văzut, cu un om care să meargă în două săptămâni de la 2% la 22%, nu s-au întâmplat din sufrageria domnului Georgescu. Deci e clar că sunt nişte oameni care încearcă să folosească revolta populară în beneficiul lor.
O să găsească un candidat care, la fel, o să încerce să întruchipeze ceea ce întruchipează domnul Georgescu sau să pară că este ceea ce pare că este domnul Georgescu, un nume nou care va veni şi va rezolva toate problemele din România, e posibil să fie asta. Numele contează mai puţin”, a completat Nicuşor Dan.