Este visul oricarui intreprinzator: un produs usor de realizat, ieftin, cu mare succes la public, recomandat de specialisti in domeniu, simplu de utilizat si de intretinut. Un singur lucru ar mai fi necesar pentru ca un astfel de produs sa se transforme intr-o masina de facut bani: finantarea. Fara aceasta, afacerea devine o dezamagire.
Este intru totul cazul aparatului Salin, o cutiuta mai usoara decat un telefon si mai mic decat ghiveciul unei muscate, dar care reuseste sa creeze in casa atmosfera unei saline. Poate parea un moft, mai putin celor bolnavi de astm sau atinsi de alte afectiuni ale aparatului respirator.
Firma Tehno Bionic Buzau a vandut pana acum, intr-un an de la lansarea in fabricatie, circa 10.000 de aparate Salin. Cererea insa depaseste capacitatea de productie. „Daca puteam sa fabricam mai multe, am fi vandut mai multe; astazi sunt inscrise pe lista de asteptare 600 de persoane”, spune Tiberiu Gheorghe, managerul firmei.
Inventatorul doreste triplarea productiei
Societatea buzoiana cauta un investitor capabil sa sustina financiar construirea unei fabrici cu o capacitate de productie care sa satisfaca cererea pietei si, eventual, sa ofere posibilitatea exportului. Tehno Bionic are o capacitate de productie lunara de 3.000 de aparate. Proiectul de dezvoltare a afacerii vizeaza constructia unei noi fabrici, care sa produca 10.000 de aparate pe luna si lansarea in fabricatie a unui model nou, de putere mai mare. „Dupa calculele facute, necesarul de fonduri pentru aceasta investitie se ridica la aproximativ 250.000 dolari, afirma Tiberiu Gheorghe. Suma include cumpararea terenului, dotarea fabricii, realizarea noului prototip, dar si fondurile pentru protejarea marcii in tarile in care intentionam sa exportam Salinul”.
Patronul firmei Tehno Bionic, cercetatorul Constantin Pascu, inventatorul aparatului Salin, si managerul Tiberiu Gheorghe considera ca solutia optima pentru obtinerea resurselor financiare este fie cooptarea in afacere a unui fond cu capital de risc, fie obtinerea unei finantari din fonduri ale Comisiei Europene. „Am contactat, pana acum, doua fonduri de investitii cu capital de risc, insa reprezentantilor acestora nu li s-a parut suficient de mare anvergura afacerii, spune Tiberiu Gheorghe. Acele fonduri cautau proiecte in care sa investeasca sume de ordinul milioanelor de dolari. Noi nu avem nevoie de chiar atat de multi bani; ne este suficient un sfert de milion de dolari pentru a dimensiona productia la nivelul cererii care exista in prezent pe piata. Deocamdata, mai mult ar fi prea mult, iar noi nu vrem nici sa exageram si nici sa riscam inutil”.
Tehno Bionic a realizat in anul 2000 (mai exact in perioada martie – decembrie, in care s-au fabricat aparate Salin) o cifra de afaceri de un miliard de lei si un profit net de 290 milioane lei. In primele patru luni din acest an, afacerea a crescut spectaculos, incasarile depasind 1,5 miliarde lei, cu 50% mai mult decat in tot anul trecut.
Principiul de functionare a aparatului Salin este extrem de simplu: trecerea unui jet de aer peste o baterie de placi acoperite cu o depunere fina de saruri (majoritar sare de bucatarie), ceea ce are ca efect difuzarea in spatiul ambiental a aerosolilor de clorura de sodiu. Se creeaza astfel un climat asemanator celui dintr-o salina.
Elementul central este bateria formata de patru placute acoperite cu sare. Acestea sunt „imbracate” de jetul de aer propulsat de un mic ventilator. Curentul creat in carcasa aparatului este expulzat in exterior, imbogatind aerul din incapere cu ioni de sodiu.
O salina la domiciliu costa 20 USD
Modelul de aparat realizat in prezent de firma buzoiana este destinat unor incaperi mici, de dimensiunile unui dormitor (30 – 40 metri cubi). Ventilatorul este alimentat de la priza de perete sau de la incarcatorul brichetei din autoturism, printr-un adaptor cu mai multe trepte de iesire, de sase, noua si 12 volti. Tensiunea de alimentare regleaza turatia ventilatorului si, automat, debitul de aer evacuat de aparat in camera.
Pretul modelului Salin fabricat in prezent este echivalentul a 20 de dolari. Durata de viata a unei baterii de placute este de patru luni in cazul functionarii continue a aparatului si de sase luni in cazul functionarii doar timp de 8 – 10 ore pe zi. Producatorii recomanda alimentarea la 9 sau 12 volti in timpul zilei si la 6 volti pe timp de noapte.
Inventatorul Salinului, Constantin Pascu, afirma ca viitorul model va fi unul mai puternic, destinat unor incaperi cu volum de pana la 100 metri cubi si care ar putea avea mari sanse de patrundere pe pietele externe. „Dorim sa ne dezvoltam reteaua de desfacere si de service pe piata interna, dar suntem foarte interesati si de export, afirma Constantin Pascu. Ne aflam in negocieri cu o companie suedeza care s-a aratat foarte interesata de Salin si cred ca in curand vom livra un lot de aparate pentru testarea pietei suedeze”.
Daca incercarea firmei buzoiene de a obtine finantare va reusi, vom constata, probabil, ca o idee s-a transformat intr-o afacere prospera. Daca nu, ne vom consola spunand ca romanii sunt inventivi, dar nu stiu sa-si exploateze inteligenta.
Efectele utilizarii aparatului Salin
Experimentele efectuate inainte de lansarea pe piata a aparatului au evidentiat marirea rezistentei la raceli, somn linistit, reducerea sforaitului. Cele mai bune rezultate s-au observat pe loturi de bolnavi de rinopatie cronica alergica, precum si la folosirea aparatului de catre bolnavi de mucoviscidoza, astm bronsic si rinite alergice.
Medicii recomanda folosirea aparatului persoanelor cu afectiuni ale cailor respiratorii superioare si inferioare sau cu afectiuni pneumologice: rinite, sinuzite, laringite, astm bronsic, bronsite astmatiforme, bronsectazii, silicoze, recuperari in TBC, mucoviscidoza. Inventatorul aparatului precizeaza ca folosirea Salinului nu reprezinta un tratament in sine al afectiunilor respiratorii, ci este un adjuvant. Tratamentul medical nu trebuie intrerupt, chiar daca se utilizeaza Salinul.
Aparatul poate fi folosit in conditii de siguranta si de persoanele cu restrictii severe la consumul de sare, intrucat aportul de sare prin aerul evacuat de Salin este extrem de mic, sub 0,2 g/zi.
Folosirea aparatului in regim normal (8 – 10 ore/zi) are ca efect imbunatatirea calitatii aerului din spatiul de utilizare: retinerea prafului, eliminarea mirosurilor eplacute si improspatarea aerului.