Cine joacă ruleta rusească pe lângă urechea lui Putin? Ce au ajuns să facă oamenii de la Kremlin

Sursă: Dreamstime

După o serie de eșecuri jenante în încercarea de a captura capitala Ucrainei, președintele Vladimir Putin a decis în cele din urmă ca forțele sale să se retragă și să se regrupeze pentru a se concentra asupra estului Ucrainei. Dar cei care l-au susținut în această campanie militară sunt acum debusolați.

Mărturie stă afirmația unuia dintre apropiații lui Putin, liderul cecen Ramzan Kadîrov, cunoscut ca „mâna dreaptă” a lui Putin, care a scris pe contul său Telegram că Rusia va lupta în continuare pentru a cuceri Kievul, scrie Daily Beast.

Imaginea de ansamblu este însă cu mult diferită. Forțele ruse nu au reușit să cucerească Kievul și au abandonat acel obiectiv, concentrându-se spre estul țării. Chiar un înalt oficial al Pentagonului a confirmat că Rusia se concentrează în continuare pe estul Ucrainei. Așadar, Rusia revine la obiectivul capturării estului Ucrainei, despre care a vorbit și Kadîrov. Dar pentru moment, mesajul său pare complet diferit de planurile lui Putin.

Mesaje care se bat cap în cap

Dar nu ar fi prima dată când unele mesaje transmise în timpul celor peste 40 de zile ale războiului se bat cap în cap, subliniază publicația americană.

Lista mesajelor care nu aveau legătură cu planurile Kremlinului este una lungă. La mijlocul lunii martie, Kadîrov a susținut că el și forțele cecene se aflau în apropierea Kievului, o afirmație pe care purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat-o categoric.

De asemenea, în timpul unei întâlniri cu șefii Consiliului de Securitate al Rusiei, Putin l-a atacat pe șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, când acesta a vorbit despre politica Rusiei față de estul Ucrainei într-un mod care l-a iritat vizibil pe Putin.

Putin s-a izolat tot mai mult de consilierii săi în timp ce duce un război care, spre deosebire de orice război anterior din Europa, este acum transmis în timp real pe rețelele de socializare. Toți ochii sunt ațintiți asupra fiecărei mișcări a lui Putin și a cercului său de apropiați. Iar pentru Rusia lui Putin, care nu este construită pentru transparență sau difuzarea unor informații reale, bâlbâielile sunt evidente. „Rușii nu sunt obișnuiți cu asta. Rusia nu este o societate deschisă, nu se vorbește cu presa – nici măcar nu încearcă să fie transparenți. Pentru că nu au prea multă experiență în a discuta cu presa, este inevitabil ca aceste mesaje încrucișate să aibă loc”, a declarat Douglas London, fost șef al CIA, pentru The Daily Beast.

E ca și cum ai juca ruleta rusească

Încercarea de a analiza ce vrea Putin să facă în continuare este ca și cum ai juca ruleta rusească. Mulți, chiar și din cercul interior al lui Putin, enunță anumite lucruri despre care cred că ar putea să fie pe aceeași linie cu ce își dorește Putin, chiar dacă au nicio idee la ce se gândește președintele, spune Anton Barbașin, un analist politic rus.

„Dintre factorii de decizie sau oamenii din elitele Rusiei, doar câțiva au o înțelegere clară a ceea ce se întâmplă de fapt inclusiv care este strategia și cum evoluează”, a spus Barbașin.

Unele dintre mesajele false venite de la unii consilieri sunt legate de interesul lor de a concura pentru a câștiga atenția lui Putin și de a încerca să-i arate cât de loiali și de utili pot fi în război.

„Este un soi de competiție pentru a demonstra Kremlinului: „Uite, această versiune este mai bună pentru Rusia și sunt gata să o execut. Își arată toți loialitatea față de Kremlin, față de Putin, față de cauză. Și încearcă să concureze”, spune el.

Imaginea inexactă a războiului

Un Putin din ce în ce mai izolat și plin de furie s-a trezit brusc înconjurat de consilieri mult prea speriați să-i spună că lucrurile nu merg bine pe câmpul de luptă, ceea ce face acum ca el să aibă o imagine inexactă a războiului, potrivit oficialilor din administrația Biden.

„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi asupra eșecurilor armatei ruse și a modului în care economia rusă este paralizată de sancțiuni. Consilierilor lui le este prea frică să-i spună adevărul”, a spus Kate Bedingfield, directorul de comunicații al Casei Albe.

Putin s-a izolat atât de mult în ultimele luni încât nu este clar dacă cineva știe care va fi următoarea mișcare a Moscovei.

Acest mic joc de glezne nu poate schimba modul dezorganizat în care se desfășoară războiul

Războiul lui Putin a întâmpinat o mulțime de alte probleme care au pus la încercare Kremlinul. Forțele ruse s-au chinuit să cucerească Kievul, o situație care l-a „frustrat” pe Putin. Pe măsură ce Rusia s-a retras din jurul Kievului și se reorientează asupra estului Ucrainei, Moscova l-a numit pe Aleksandr Dvornikov în funcția de comandant al războiului din Ucraina. Iar un convoi militar aflat la nord de Izyum este gata să ofere mai mult sprijin logistic ofensivei din estul Ucrainei, ca o modalitate de a compensa lipsa de pregătire anterioară, a declarat un înalt oficial din SUA.

Dar acest mic joc de glezne – anunțarea unui nou lider – nu poate schimba modul dezorganizat în care se desfășoară războiul pentru că armata pur și simplu nu este echipată pentru o structură de comandă globală în acest moment, susține Douglas London.