Cine l-a votat la alegerile prezidențiale pe Călin Georgescu. Surprizele care nu s-au văzut duminică

calin georgescu

SURSA FOTO: Facebook, Călin Georgescu

Remus Ioan Ștefureac, analist politic și director general al INSCOP Research, a dezvăluit date din sondajul de ziua votului, oferind o analiză detaliată a electoratului lui Călin Georgescu. Tinerii și diferențele bazate pe educație au ieșit în evidență.

Analiza realizată de Remus Ioan Ștefureac, fondatorul INSCOP Research, prezintă un tablou clar al susținătorilor lui Călin Georgescu, în baza datelor colectate în ziua votului. Profilul alegătorilor, construit pe baza factorilor precum vârsta, genul și nivelul de educație, dezvăluie preferințe semnificative pentru acest candidat în rândul tinerilor.

Remus Ioan Ștefureac: Vârsta, un factor determinant

„Așa cum am promis, am decis să publicăm profilul alegătorilor dlui Călin Georgescu, extras din sondajul realizat de INSCOP Research în ziua votului, aceasta fiind o informație de interes public. La fel vom proceda și cu profilul alegătorilor dnei Lasconi.

Câteva concluzii rapide din acest prim slide, care se raportează la ultimele date extrase din sondajul de ziua votului (19,9% vot Călin Georgescu pe ultima raportare de la ora 21.00)”, spune analistul politic pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sondajului, 31% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani au votat pentru Călin Georgescu, ceea ce îl face favoritul acestui segment de vârstă.

SURSA FOTO: Facebook, Remus Ioan Stefureac

Prin comparație, doar 8% dintre alegătorii cu vârste de peste 65 de ani au optat pentru același candidat.

„1. 31% dintre tinerii de 18-24 de ani au votat cu dl. Georgescu, în contrast cu doar 8% din alegătorii cu vârsta de peste 65 de ani care au optat pentru domnia sa.

2. Alegătorii tineri, până în 44 de ani a fost mai mobilizati să voteze cu dl. Georgescu, decât votanții cu vârsta de peste 45 de ani”, se arată în mesajul său.

De asemenea, electoratul tânăr, până la 44 de ani, a fost mai mobilizat să își exprime sprijinul pentru Georgescu decât alegătorii mai în vârstă, care au arătat o implicare mai redusă.

Diferențe nesemnificative pe criteriul de gen

Pe planul diferențierii între sexe, datele relevă că bărbații și femeile au manifestat preferințe similare pentru Călin Georgescu.

Acest echilibru ar putea sugera că opiniile candidatului despre rolul femeii în societate nu au influențat în mod decisiv intențiile de vot.

„Bărbații și femeile nu se diferențiază în ceea ce privește intenția de vot pentru dl. Georgescu. Poate fi un posibil indicator al necunoașterii unora dintre opiniile domniei sale cu privire la rolul femeii în societate”, mai spune el.

În acest context, lipsa unor variații notabile poate indica fie o percepție neutră, fie o necunoaștere a pozițiilor exprimate de acesta.

Rolul educației în opțiunile electorale

Un alt criteriu analizat a fost nivelul de educație. Astfel, 20% dintre alegătorii cu studii primare sau fără studii și 23% dintre cei cu studii medii au ales să îl susțină pe Georgescu.

„20% dintre persoanele cu studii primare și fără studii și 23% dintre persoanele cu studii medii au votat cu dl. Georgrescu, comparativ cu 13% dintre persoanele cu studii superioare care au optat pentru domnia sa”, concluzionează Ștefureac.

În schimb, doar 13% dintre persoanele cu studii superioare au votat pentru el, subliniind o relație invers proporțională între nivelul de educație și susținerea pentru acest candidat.

Acest aspect ar putea reflecta diferențe în percepția mesajului său electoral sau prioritățile distincte ale acestor grupuri sociale.

Această analiză semnată de Remus Ioan Ștefureac oferă o perspectivă detaliată asupra segmentării electorale, evidențiind tendințele cheie în rândul susținătorilor lui Călin Georgescu.