Cine l-ar putea înlocui pe Geoană la NATO? Candidații care îi pot lua locul

Mircea Geoană

SURSA FOTO: Facebook, Mircea Geoana

Mircea Geoană își va termina mandatul de secretar general adjunct al Alianței Atlanticului de Nord (NATO). De aceea, țările membre își pregătesc proprii candidați pentru această funcție.

Cine l-ar putea înlocui pe Geoană la NATO?

Polonia are doi candidați pentru poziția de secretar general adjunct al NATO, înlocuindu-l pe Mircea Geoană, ale cărui funcții vor expira în octombrie.

Într-un interviu acordat publicației Visegrad Insight, ministrul de externe al Poloniei, Radosław Sikorski, a dezvăluit că președintele Andrzej Duda îl susține pe Tomasz Szatkowski (46 de ani), fost ambasador la NATO, pentru poziția de secretar general adjunct al NATO, în timp ce Adam Bugajski (50 de ani), director pentru Politica de Securitate în Ministerul polonez al Afacerilor Externe, beneficiază de sprijinul guvernului.

Premierul Donald Tusk, citat de agenția poloneză de știri PAP, a declarat că Serviciul Militar de Contrainformații l-a acuzat pe Tomasz Szatkowski, fost ambasador al Poloniei la NATO, de gestionarea necorespunzătoare a documentelor clasificate, de contacte cu servicii speciale străine și de obținerea de beneficii financiare neautorizate.

Tomasz Szatkowski, care a fost numit ambasador al Poloniei la NATO în 2019 de către fostul guvern al formațiunii social-conservatoare Lege și Justiție (PiS), a fost rechemat din funcție în iunie de noul ministru de externe, Radosław Sikorski.

Însă președintele Andrzej Duda, care este un susținător al PiS, refuză să accepte schimbarea și să-l numească pe Jacek Najder, propus de Sikorski, pentru a-l înlocui pe Szatkowski.

„În conformitate cu constatările Serviciului de contrainformații militare, Szatkowski este acuzat că a manipulat în mod necorespunzător documente clasificate, că a avut contacte cu servicii speciale străine, că a obținut beneficii financiare neautorizate și că a fost influențat de sugestiile unor companii străine în timp ce pregătea documente de stat importante care priveau direct securitatea statului”, a declarat Tusk.

Ce studii are acesta?

Tomasz Szatkowski are un master în drept obținut la Universitatea din Varșovia și a urmat studii postuniversitare în securitate națională la aceeași universitate, precum și cursuri de război și politică de informații la King’s College London.

În plus, Szatkowski a absolvit cursuri la Școala Postuniversitară Navală din Monterey și la Academia de Apărare a Regatului Unit din Shrivenham.

A avut roluri de conducere în administrația poloneză, în industria de apărare, în mass-media publică și în Parlamentul European. Între 2006 și 2008, a fost membru al consiliului de supraveghere al Bumar-Labedy, iar în 2007 a fost numit vicepreședinte al companiei.

Între 3 noiembrie 2009 și 18 decembrie 2009, a ocupat funcția de director general interimar al Telewizja Polska (TVP). Ulterior, din 2009 până în 2012, a fost consilier pentru politica de apărare la Parlamentul European și membru al consiliului de supraveghere al TVP (2009–2011). De asemenea, a servit ca viceministru al apărării naționale între 17 noiembrie 2015 și 18 iulie 2019, având responsabilitatea pentru afaceri internaționale și organizarea Summit-ului NATO de la Varșovia din 2016.

SURSA FOTO: adevarul.ro

Adam Bugajski, cel de-al doilea candidat pentru NATO

Adam Bugajski a absolvit istoria la Universitatea din Gdańsk și Școala Națională de Administrație Publică din Varșovia. După finalizarea studiilor, și-a început cariera în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Poloniei, unde a avut o influență considerabilă în politica externă a țării.

Între 2003 și 2010, Bugajski a lucrat la Delegația Permanentă a Republicii Polone pe lângă NATO la Bruxelles, unde, începând din 2008, a ocupat funcția de adjunct al șefului misiunii. În această capacitate, el a reprezentat Polonia la forumurile NATO de nivel înalt și a avut un rol crucial în redactarea documentelor politice-cheie, inclusiv declarațiile emise cu ocazia summiturilor NATO și reuniunilor ministeriale, potrivit defence24days.com.

După această experiență internațională, Bugajski a fost promovat ca director adjunct al Departamentului de Strategie și Planificare a Politicii Externe din cadrul MAE. Aici, el a fost responsabil pentru elaborarea și implementarea conceptului de politică externă pe termen lung al Poloniei.

SURSA FOTO: adevarul.ro