Datele statistice indică o scădere de 46% a numărului de firme cu capital străin înmatriculate în primele nouă luni. În evidenţele ARIS au intrat 22 de noi proiecte, în valoare de 1,55 miliarde de euro. Este evident că recesiunea economică globală, cu toate consecinţele ei, se află pe primul loc în topul motivelor care au dus la diminuarea capitalului străin atras de România. „În condiţiile recesiunii, agravate şi de instabilitatea politică locală şi de lipsa
Datele statistice indică o scădere de 46% a numărului de firme cu capital străin înmatriculate în primele nouă luni. În evidenţele ARIS au intrat 22 de noi proiecte, în valoare de 1,55 miliarde de euro.
Este evident că recesiunea economică globală, cu toate consecinţele ei, se află pe primul loc în topul motivelor care au dus la diminuarea capitalului străin atras de România. „În condiţiile recesiunii, agravate şi de instabilitatea politică locală şi de lipsa unei strategii coerente de gestionare a crizei sau de stopare a hemoragiei fondurilor publice, volumul investiţiilor străine directe s-a înjumătăţit faţă de 2008, iar tendinţa rămâne negativă“, arată Daniela Nemoianu, head of advisory, KPMG România. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional pentru IMM-uri (CNÎPMMR), spune că în timp ce Franţa a recurs la 40 de măsuri anticriză, la noi sunt trei-patru şi nici acestea foarte eficiente. Cât priveşte domeniile în care, totuşi, au mai venit investitori, pe primul loc este comerţul (30,5% din total), apoi construcţiile (13,5%) şi industria prelucrătoare. Potrivit Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS), pentru primele trei domenii, ponderea numărului de firme înmatriculate în septembrie este mai redusă faţă de ponderea valorii capitalului social subscris, ceea ce ilustrează capitalizarea domeniilor menţionate. „Aceste investiţii sunt substanţiale şi vizează potenţialul pieţei autohtone în perioada următoare. Scopul este ca atunci când România îşi va reveni din criză, capitalul investit să fie valorificat“, a spus Nicolescu. Cele mai multe dintre firmele nou-înfiinţate au ales judeţe din vestul ţării. „În principal, este consecinţa unor probleme de logistică, România neavând infrastructura rutieră sau feroviară corespunzătoare cerinţelor firmelor competitive“, crede Cristian Pârvan, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.
Interes mare pentru producţia de energie
Luând în calcul clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor, în septembrie, pe primul loc s-au situat Statele Unite (6 firme înmatriculate cu un capital social subscris de 5,5 mil. euro). „În topul ţărilor de provenienţă a investitorilor figurează Olanda şi Cipru, deoarece aici sunt localizate multe vehicule de investiţii“, spune Iulian Panait, KTD Invest. În prezent, ARIS are în evidenţele sale 77 de proiecte, cu o valoare totală de 3,7 mld. euro, 22 dintre acestea fiind noi (1,55 mld. euro). Se estimează că acestea vor duce la crearea a 31.390 de noi locuri de muncă. „Se remarcă preferinţa investitorilor pentru energie şi construcţia de echipamente pentru energie regenerabilă, componente auto, imobiliare etc.“, spune Claudiu Preoteasa, preşedintele ARIS. Care sunt aşteptările pentru anul care urmează? „2010 va marca o uşoară creştere a investiţiilor străine, cât de mare va fi aceasta depinde însă de ce se va întâmpla în următoarele două luni. Dacă vom avea un guvern focalizat pe problemele economice prin măsuri realiste şi nu populiste, atunci investiţiile străine vor creşte“, a mai spus preşedintele CNÎPMMR.
Numărul societăţilor comerciale noi cu participare străină la capitalul social s-a diminuat considerabil (11.848, în ianuarie-septembrie 2007, versus 5.088, în aceeaşi perioadă din 2009).
Perspective îmbunătăţite pentru 2011
– Potrivit BNR, investiţiile străine directe în România s-au redus, în primele nouă luni, la 3,5 mld. euro, aproape jumătate din valoarea din perioada similară din 2008. În ianuarie-septembrie 2009, creditele intra-grup au însumat 1,77 mld. euro, iar participaţiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, au reprezentat 1,75 mld. euro, de aproape trei ori mai mici faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Anul trecut, investiţiile au fost de 9,02 mld. euro, în creştere cu 24,5% faţă de 2007, şi au acoperit în proporţie de 53,5% deficitul de cont curent.
– FMI a revizuit în urcare estimarea privind investiţiile străine directe din România în 2009, de la 3,5 mld. euro la 5 mld. euro, şi anticipează că soldul anual al acestora va continua să crească în 2010 şi 2011.