În România, s-a strigat și s-a protestat serios pe tema scumpirilor la carburanți în ianuarie. În van. Protestatarii au văzut, probabil, cât de mult succes au, așa că au cam renunțat. Iar „petroliștii“ și-au văzut de treabă, adică au continuat majorările de prețuri.
Uniunea transportatorilor auto din Bulgaria a început acţiuni de protest împotriva scumpirii carburanţilor. Între orele 9 şi 15, în cursul zilei de ieri, şoferii de camioane din întreaga ţară alimentau cu cantităţi foarte mici de combustibil, solicitând facturi.
Ziarul Sega scria ieri că preţul motorinei din Bulgaria este mai mare decât în alte 12 ţări din Uniunea Europeană. Dacă un litru de motorină a costat duminică 1,324 euro în Bulgaria, în România preţul a fost de 1,261 euro. Mai ieftin este şi în Polonia, Ungaria, ţările baltice, Malta şi Cipru. Chiar şi în Luxmburg – cea mai bogată ţară din UE – un litru de motorină cost doar 1,171 euro.
Acciza la motorină în Bulgaria este la un nivel foarte mic, de 314 euro la 1.000 de litri. Doar în România şi Lituania aceasta este mai mică, de 302 euro. TVA-ul în România este însă de 24 la sută, iar în Bulgaria de 20 la sută. Din toate acestea reiese că preţurile mai mari în Bulgaria sunt cauzate nu de taxele impuse de stat, ci de producători şi comercianţi.
Mii de bulgari au participat duminică la primul protest naţional împotriva scumpirii carburanţilor. Circa 3.000 de locuitorii ai capitalei Sofia au protestat pe străzile oraşului. Aceştia au blocat mai multe benzinării, alimentând cu cantităţi foarte mici de combustibil. Au fost blocate şi unele intersecţii cheie din centrul oraşului, ceea ce a dus la formarea unor ambuteiaje mari şi a provocat furia şoferilor care nu au participat la protest. Protestatarii care au pornit din diferite locuri ale oraşului s-au strâns la final în faţa clădirii parlamentului. Aceştia au cerut ca guvernul să întreprindă măsuri de urgenţă care să garanteze că benzina şi motorina nu vor costa mai mult de 1 euro, adică cu circa 0,30 de euro mai puţin decât preţurile actuale.
Și portughezii protestează, dar mai puțin
Transportatorii rutieri portughezi au început luni o grevă pe durată nedeterminată pentru a cere luarea de măsuri contra creşterii preţurilor la carburanţi. Mişcarea a atras puţini protestatari, după cum relatează AFP.
Potrivit autorităţilor, nicio rută nu era blocată luni dimineaţa, iar presa relata că maşinile grele continuau să circule în pofida anunţatei paralizări a circulaţiei.
La sfârşitul săptămânii, au continuat negocierile între guvern şi reprezentanţii transportatorilor rutieri, care au obţinut ajustări ale tarifelor la taxele pe autostradă, dar discuţiile s-au împotmolit asupra problemei preţurilor la carburanţi.
În opinia ministrului transporturilor, Antonio Mendonca, revendicările transportatorilor rutieri sunt absolut intolerabile, deoarece ele ar presupun ca milioane de euro să fie colectate de la contribuabili, ceea ce nu are sens, în condiţiile în care portughezilor li se cer atâtea sacrificii.
În România, populația a trecut, conform datelor Institutului Național de Statistică, la cel mai eficient protest posibil: refuzul de a mai cumpăra. Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule a scăzut, în ianuarie, cu 28,9% față de decembrie și cu 15,4% față de ianuarie 2010.
Citește și Populația a trecut la cea mai eficientă metodă de protest: cumpără tot mai puțină benzină și motorină