Lichidarea Lehman Brothers se apropie de noi recorduri în Europa, atât în ceea ce priveşte comisioanele încasate de PricewaterhouseCoopers (PwC), de 154 milioane lire sterline (168 milioane euro), dar şi în materie de revendicări de creanţe, care se ridică la peste 200 miliarde dolari, potrivit FT.
Lichidarea activelor Lehman din Europa, parte a celei mai ample şi complexe proceduri de faliment din istorie, este administrată de compania de consultanţă financiară şi juridică PwC.
PwC arată, într-un raport către creditori, că a încasat comisioane de 154 milioane lire în primele 12 luni de la falimentul Lehman Brothers din servicii legate de lichidarea activelor din Europa ale băncii americane, transmite Financial Times (FT).
PwC anunţă totodată, în raport, că pregăteşte o nouă revendicare a unei creanţe de 90 miliarde de dolari împotriva băncii-mamă din SUA. Revendicările administratorului diviziei europene a Lehman contra altor entităţi din întreaga lume ale băncii falimentare vor urca astfel la 208 miliarde de dolari.
309 de lire sterline pe oră
Comisioanele încasate de consilierii juridici ai PwC pentru cazul Lehman, în frunte cu firma de avocatură Linklaters, se ridică la 112 milioane de dolari în perioada septembrie 2008 – septembrie 2009, se mai arată în raport.
Tariful orar mediu perceput de PwC pentru serviciile prestate de personalul propriu şi de partenerii din cadrul companiei a scăzut de la 329 de lire pe oră la 309 lire pe oră în ultimele şase luni, iar totalul comisioanelor încasate reprezintă 0,6% din valoarea totală a activelor administrate, realizate şi returnate.
„Acesta este cel mai mare şi mai complicat faliment din istorie şi ridică probleme juridice de noutate”, a anunţat şi Linkaters într-un comunicat.
Steven Pearson, partener în cadrul PwC, a declarat pentru FT că „nu există nicio indicaţie cu privire la cât se va putea recupera din creanţe” şi că se aşteaptă la „dificultăţi semnificative” pentru lichidatori.
PwC va administra activele Lehman din Europa până în 2011. Până în prezent, lichidatorii au preluat sub control active tranzacţionabile de 40 de miliarde de dolari şi au returnat 13,3 miliarde de dolari către clienţi, în numerar şi active.
SURSA: Mediafax