În plus, conțin o cantitate mare de proteine, fibre, vitamine și alte minerale. Dacă doriți să reduceți riscul unor boli de inimă, să preveniți cancerul, să întăriți sănătatea sistemului imunitar și să consumați suficiente fibre alimentare, conopida și alte legume bogate în nutrienți din aceeași familie pot fi cei mai buni aliați ai sănătății.

Nu același lucru se poate spune dacă aveți boală pulmonară obstructivă cronică!

BPOC este o boală pulmonară inflamatorie

BPOC este o boală pulmonară inflamatorie care face mai dificil să inspirați oxigen și să expirați dioxid de carbon. Expunerea pe termen lung la fumat (inclusiv la fumatul pasiv) și gazele de eșapament de la arderea combustibilului sunt considerate unele dintre principalele cauze ale BPOC.

Pentru cei cu BPOC, respirația este  îngreunată. Aceștia pot prezenta dificultăți de respirație în timpul activităților fizice, respirație șuierătoare, senzație de arsură în piept, tuse cronică producătoare de mucus, infecții respiratorii și lipsa energiei, potrivit Healthdigest.

De ce, totuși, conopida și alte legume crucifere agravează problemele legate de  boală pulmonară obstructivă cronică?

Conținutul de fibre din conopidă poate duce la exces de gaz

Doar 100 de grame de conopidă conțin două grame de fibre alimentare, conform Departamentului de Agricultură al SUA. Pentru cineva cu BPOC, excesul de gaz produs în timpul procesului digestiv al acestei fibre poate deveni problematic.

În general, „când bacteriile intestinale se descompun și fermentează fibrele, gazul – hidrogenul, metanul și dioxidul de carbon – este creat ca produs secundar. Acel gaz se poate acumula în tractul digestiv, precum aerul care umflă un balon”, a explicat dieteticianul  Cynthia Sass.

De fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care aceste legume sunt evitate dacă aveți și sindromul de intestin iritabil. Pentru o persoană cu BPOC, balonarea aduce dificultăți de respirație.

Expulzarea cu ușurință a dioxidului de carbon prin respirație este dificilă pentru cineva cu probleme pulmonare, precum BPOC.

Care este soluția?

Dacă ai fost diagnosticat cu BPOC și nu vrei să renunți să mănânci broccoli sau conopidă, ai putea încerca să le consumi mai rar, în cantități mai mici și, de asemenea, să mesteci foarte bine, potrivit unor experți.

Dieta joacă un rol important atunci când vine vorba de calitatea vieții și gestionarea afecțiunilor pulmonare.

conopida
Conopidă SURSĂ FOTO: Pixabay

Prevenirea BPOC și rolul legumelor crucifere

Conform cercetărilor publicate în Molecular Medicine Reports, un anumit compus natural din legumele crucifere, cum ar fi conopida și broccoli, numit sulforafan, vă poate proteja plămânii de leziunile cauzate de fumul de țigară, principalul factor de risc pentru BPOC.

Sulforafanul face acest lucru prin creșterea expresiei factorului legat de factorul nuclear eritroid 2, cunoscut sub numele de Nrf2, un factor implicat în reglarea apărării celulare împotriva daunelor toxice și oxidative.

Un studiu mai vechi publicat în revista Clinical Immunology a ajuns la o concluzie similară.

Un studiu din 2023, publicat în revista Nature, a constatat că legumele crucifere, precum broccoli și conopida, ar putea promova funcția pulmonară sănătoasă, semnalând o proteină numită receptor de hidrocarburi arii (AHR), protejând plămânii de lumea exterioară.

Consumul pe termen lung de fructe și legume, în general, a fost considerat a fi un factor de protecție împotriva BPOC, conform unui studiu din 2018 publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, deși determinanții primari din acest studiu au fost merele, perele și bananele.

Atunci când aveți de-a face cu afecțiuni medicale precum BPOC și probleme digestive, există recomandări clare pentru a evita consumul anumitor alimente.

Cel mai bine este să cosultați medicul pentru a obține toți nutrienții de care aveți nevoie prin metodele potrivite, fără a vă agrava simptomele.