Este vorba despre explicația acordată de coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID. Medicul Valeriu Gheorghiță a discutat despre posibilele cazuri în care vaccinul ar fi contraindicat. Conform celor spuse, alergiile la unul dintre componentele vaccinului pot face ca administrarea să nu fie recomandată.
Ce contraindicații ar putea exista
De asemenea, medicul a fost întrebat și ce contraindicații ar putea exista în cazul pacienților diagnosticați în prealabil cu HIV sau chiar SIDA. Acesta a subliniat faptul că nu ar exista contraindicații în cazul acestor pacienți. Totuși, aceștia vor genera un răspuns imun mai slab.
„Nu vorbim de boli cronice care să contraindice efectiv vaccinare. O reacție alergică cunoscută, la unul dintre componentele vaccinului este o contradindicație. De asemenea, utilizarea unui tratament anti-coagulant, ținând cond de faptul că acest vaccin se administrează intra muscular, este o altă contraindicație.
Celelalte categorii de boli cronice nu sunt menționate ca și contraindicații ale vaccinării împotriva COVID-19. Pacienții severi imunodreprimați, cum sunt persoanele cu infecție HIV, în stadiu SIDA, care nu sunt controlate terapeutic, este posibil să nu dezvolte un nivel suficient de mare de anticorpi protectori, dar simpla prezență a bolii nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.
Vaccinarea persoanelor care au învins COVID
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a fost întrebat dacă se pot vaccina și persoanele care au avut deja coronavirus.
„Faptul că o persoană a trecut prin infecția naturală cu SARS-CoV-2 nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare și vaccinarea reprezintă o stimulare a răspunsului imun, ceea ce creează un efect protector. Există alte infecții, precum cea cu streptococus pneumonie, pentru care organismul nu dezvoltă un răspuns imun suficient de protector și pentru care este necesară vaccinare, pentru a ne feri atât de episoadele de infecție recurente, dar și de formele grave de infecție, cum se întâmplă în cazul pacienților fără splină și alte condiții care scad răspundul imun. Categoric se pot vaccina aceste persoane”, a explicat acesta.
Se pot vaccina și cei fără asigurare medicală
Trebuie menționat că medicul a vorbit și despre vaccinarea persoanelor care nu au asigurare medicală. Acesta a subliniat că românii vor avea dreptul la vaccin, chiar dacă nu vor avea asigurare medicală deoarece vaccinul anti-COVID este gratuit.