Medicul Florin Roşu a spus că persoanele care suferă de boli cronice nu ar trebui să ţină post. Potrivit explicației oferite de managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, starea lor de sănătate se poate agrava.
Persoanele cu boli cronice nu ar trebui să ţină post
De exemplu, un pacient diabetic are voie să consume în medie 180 de grame de carbohidraţi pe zi. Totuși, această cantitate se dublează sau chiar triplează în perioada postului.
Acest lucru se reflectă în valorile crescute ale glicemiei. Lipsa proteinei de origine animală face ca pacientul să simtă senzaţia de saţietate mult mai târziu. Acest lucru duce la creşterea frecvenţei meselor.
Astfel, numărul crescut de carbohidraţi din dietă, împreună cu cea a porţiilor de mâncare asociată cu creşterea frecvenţei meselor, duce la dezechilibrarea diabetului.
„Un pacient diabetic are voie să consume în medie 180 de grame de carbohidraţi pe zi. În perioada postului această cantitate se dublează sau chiar triplează, lucru care se reflectă în valorile crescute ale glicemiei. Lipsa proteinei de origine animală face ca pacientul să simtă senzaţia de saţietate mult mai târziu, lucru care duce la creşterea frecvenţei meselor. Aşadar, numărul crescut de carbohidraţi din dietă, împreună cu cea a porţiilor de mâncare asociată cu creşterea frecvenţei meselor, duce la dezechilibrarea diabetului”, a explicat medicul Florin Roşu.
Postul nu este benefic nici asupra copiilor
Acesta a explicat și că postul nu este benefic asupra copiilor. Potrivit specialistului, corpul are nevoie permanentă, până la 14 ani, de elemente nutritive esenţiale pentru o dezvoltare sănătoasă.
„Organismul copiilor nu este pregătit pentru a face faţă unor astfel de carenţe. Privarea copiilor de calciul conţinut de produsele lactate are consecinţe importante asupra dezvoltării sistemului osos, dar şi endocrin”, explică medicul.
Acesta susţine că un aliment consumat frecvent în gospodării în perioada postului îl reprezintă conservele preparate în casă şi pe cale industrială. Totuși, acestea prezintă câteva riscuri. Mai precis, pot fi contaminate cu o bacterie numită Clostridium botulinum, dacă nu sunt corect preparate termic.
Bacteria respectivă produce boala numită botulism. Toxina a fost găsită în conservele care conţin puţin acid, cum ar fi cele de sfeclă, ciuperci sau fasole verde, dar şi în conservele de peşte sau în semipreparate de tipul cârnaţilor sau al şuncii.
„Dacă nu sunt corect preparate termic acestea pot fi contaminate cu o bacterie numită Clostridium botulinum, care produce boala numită botulism. Această toxină a fost găsită în conservele care conţin puţin acid, cum ar fi cele de sfeclă, ciuperci sau fasole verde, dar şi în conservele de peşte sau în semipreparate de tipul cârnaţilor sau al şuncii. Metodele de conservare a alimentelor prin adăugarea de ulei la suprafaţa acestora produc condiţii de anaerobioză, fapt care favorizează producerea de toxină botulinică”, a completat medicul.