Mai multe firme au anunţat că nu vor creşte preţurile ca urmare a majorării TVA (Taxa pe Valoarea Adăugată) şi vor suporta din resurse proprii costurile presupuse de modificarea taxei.

Magazinele care au anunţat că nu vor creşte preţurile sunt Billa şi magazinul IKEA din Băneasa. De asemenea, Carrefour a anunţat că păstrează preţurile până la 12 iulie.

Începând de astăzi şi până pe 30 septembrie, CDE R Interex va acoperi diferenţa de TVA la toate produsele aflate în promoţie în cele 12 supermarketuri pe care le deţine în toată ţara. Reţeaua CDE R Interex acoperă oraşele Ploieşti, Giurgiu, Târgu Jiu, Satu Mare, Râmnicu Valcea, Targovişte, Sibiu, Vaslui, Bîrlad, Târgu Mureş, Alexandria şi Drobeta Turnu-Severin.

Tot de astăzi eMAG, cel mai mare magazin online din ţara noastră, va permite clienţilor să recupereze 5% din preţul produselor achiziţionate, prin acordarea unui voucher. Facilitatea de recuperare a procentului de 5% din valoarea facturilor va fi oferită până la 31 iulie 2010, perioada putând fi prelungită.

Orange, liderul pieţei locale de telecomunicaţii, a anunţat că preţurile telefoanelor cumpărate împreună cu un abonament rămân nemodificate până la 2 august 2010, iar operatorul va suporta diferenţa de preţ rezultată din creşterea valorii TVA. „Taxa pe valoare adăugată se va aplica la data emiterii facturii, conform cu articolul 134, alin. 8 din Codul Fiscal”, potrivit oficialilor companiei.

„Vodafone va acoperi majorarea cotei de TVA pentru telefoanele mobile achiziţionate cu un abonament, până la epuizarea stocului de terminale aferent promoţiei actuale”, au declarat oficialii Vodafone Romania.

Biletele RATB şi cartelele de metrou nu se scumpesc

Biletele RATB şi cele de metrou nu se scumpesc deocamdată, au precizat, reprezentanţii companiilor, care nu au exclus, totuşi, posibilitatea majorării preţurilor.

Companiile ar putea majora tarifele până la sfârşitul anului doar în cazul în care nivelul veniturilor şi evoluţia inflaţiei o vor permite. Posibila majorare a preţului biletelor s-ar putea situa în intervalul 5 – 7 la sută.

Potrivit legii, preţul la bilete se poate majora dacă există o creştere a inflaţiei cu peste cinci la sută în ultimele 12 luni. Preţul biletelor de metrou a fost mărit cu mai mult de 12 luni în urmă, în mai 2009, cu şapte la sută.

RATB nu a modificat la 1 iulie preţul biletelor de călătorie cu transportul în comun, decizia urmând să fie luată în Consiliul General al Primăriei Bucureşti.

„Agenţiile de turism membre ANAT ( Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism) vor face eforturi susţinute de a proteja tarifele practicate de influenţa majorarii TVA, pentru a se adapta puterii de cumpărare a turiştilor aflată, din păcate, într-o continuă scădere” se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Guvernul a decis, sâmbătă, creşterea TVA de la 19% la 24%, măsura intrând joi în vigoare.