Într-un interviu acordat pentru csid.ro, dr. Voican Alexandru a vorbit despre simptomele preinfarctului, dar și despre momentul în care pacienții ajung la spital. Potrivit acestuia, de multe ori astfel de simptome pot trece neobservate, însă consecințele lor nu trebuie ignorate.

Mai exact, atunci când un pacient nu primește tratamentul corespunzător, afecțiunile la nivelul inimii pot degera. În acest context, este nevoie de o vizită la medic, astfel încât situația să fie ținută sub control.

În ceea ce privește simptomul caracteristic al preinfarctului,acesta este durerea retrosternală, adică acea durere toracică de repaus sau la eforturi minime. Potrivit medicilor, ea are mai multe forme. În unele cazuri este severă, în unele cazuri poate fi una comună care vine după eforturi destul de mici.

Potrivit medicului, în comparaţie cu angina stabilă, durerea toracică din angina instabilă este de obicei mai severă şi mai prelungită, adică durează mai mult de 20 minute,  necesitând mai multe doze de nitroglicerină sau perioade mai lungi de repaus pentru ameliorare.

În momentul în care pacienții ajung la medic, aceștia acuză o greutate și o durere pe brațul stâng, dar și la nivelul gâtului sau a mandibulei. Totodată, pot exista și alte simptome precum greață, sau în cele mai rele cazuri, chiar pierderea stării de conștiență.

„Pacienţii acuză presiune sau greutate retrosternală care iradiază în braţul stâng, gât sau mandibulă, care poate fi intermitenţă sau persistentă. Poate fi însoţită de alte simptome, precum greaţă, durere abdominală, dispnee (respiraţie grea) sau sincopă, adică pierderea stării de conştienţă”, a spus dr. Voican Alexandru, pentru csid.ro.

Cum se stabilește diagnosticul de preinfarct

Referitor la stabilirea diagnosticului de infarct miocardic acut, în acest caz, specialistul susține că  trebuie efectuată de urgenţă şi explorarea coronariană invazivă, adică coronarografia, care obiectivează în acest caz ocluzia totală (închiderea completă) a unei artere coronare.

„Ulterior trebuie efectuată şi revascularizarea miocardică intervenţională – angioplastia coronariană cu sau fără implantare de stent, pentru restabilirea fluxului miocardic (deschiderea vasului)”, detaliază dr. Voican.

Medicul a explicat și ce detalii se văd la coronarografie. Potrivit acestuia, în cazul pacienţilor cu preinfarct, coronarografia evidenţiază de obicei leziuni stenozante semnificative, adică îngustări severe ale arterelor coronare, dar nu vase închise complet. Acestea pot beneficia de revascularizare miocardică atât intervenţională, cât şi chirurgicală, în funcţie de severitatea, numărul şi localizarea acestora.

De menționat este faptul că, în cazul în care vedem o persoană pe care o suspectăm de preinfarct, primul lucru care trebuie făcut este apelarea ambulanței. Cel mai important lucru este ca pacientul să ajungă la timp la medici, unde să primească diagnosticul și unde să se intervină dacă este nevoie.