Se iese mai devreme la pensie! O categorie de români ar putea ieși la pensie mai devreme, arată Ministerul Muncii. De asemenea, instituția a mai spus și ce condiții trebuie îndeplinite.
Se iese mai devreme la pensie
Se iese mai devreme la pensie! Noua lege a pensiilor, aflată în curs de elaborare la Ministerul Muncii, deschide calea pentru o posibilă reducere a vârstei de pensionare pentru româncele care au cel puțin un copil.
Această propunere are potențialul de a aduce schimbări semnificative în sistemul de pensii din România, eliminând inechitățile actuale și recompensând contribuțiile pe termen lung la sistemul de asigurări sociale.
Noua lege prevede introducerea unei formule de calcul inovatoare pentru stabilirea pensiilor, bazată pe vechimea și valoarea contribuției la sistemul de pensii. Scopul este de a face procesul de calcul mai echitabil și de a elimina discrepanțele existente în prezent.
Ministerul Muncii a analizat mai multe variante pentru noua lege a pensiilor, iar una dintre acestea a primit aviz favorabil și din partea Comisiei Europene. Această variantă de calcul prevede înlocuirea sistemului actual cu unul bazat pe numărul de puncte acumulate de fiecare contribuabil pe parcursul carierei sale. Cu cât cineva lucrează mai mult și contribuie mai mult la bugetul asigurărilor sociale, cu atât va avea un număr mai mare de puncte acumulate.
Formula de calcul pentru contribuție
Formula de calcul presupune înmulțirea numărului total de puncte al viitorului pensionar cu valoarea punctului de referință, stabilită în prezent la 71 de lei. Astfel, de exemplu, un pensionar cu un punctaj de 100 de puncte va primi o pensie de 7.100 de lei. Punctul de referință se calculează prin împărțirea valorii punctului de pensie, actualmente de 1.785 de lei, la stagiul de cotizare de 25 de ani.
Punctul de referință va fi actualizat anual cu rata medie a inflației, la care se va adăuga jumătate din câștigul salarial mediu brut, calculat de Institutul Național de Statistică. Acest sistem de calcul are potențialul de a elimina diferențele semnificative în privința pensiilor dintre bărbați și femei, precum și dintre cei care au contribuit la sistemul de pensii în perioade diferite.
Reguli stricte pentru pensia anticipată
În plus, noul proiect de lege prevede reglementări mai stricte pentru pensia anticipată, dar și posibilitatea acordării de bonusuri în calculul pensiilor pentru cei care au muncit mai mult de 25 de ani. Pentru femeile care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, vârsta de pensionare se va reduce treptat, cu șase luni pentru fiecare copil, până la o reducere de trei ani pentru cele cu șase copii.
Cu aceste propuneri, Ministerul Muncii își propune să reformeze sistemul de pensii din România, să-l facă mai echitabil și să recunoască contribuțiile femeilor la creșterea și educarea copiilor.