În urma unei solicitări făcută de avocatnet.ro, un reprezentant al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APARP) a declarat că românii care își doresc un venit mai mare după vârsta de pensionare pot să cumpere vechime pentru pensie sau pot să contribuie la un sistem de pensii suplimentare.
Mihai Bobocea, reprezentantul APARP, a subliniat că ambele metode sunt complementare și că scopul lor este acela de a asigura ”un venit de înlocuire cât mai decent la vârsta retragerii din viața activă”.
Cumpărarea vechimii pentru pensie
Salariații aflați aproape de vârsta pensionării au posibilitatea de a plăti retroactiv stagiul de cotizare în sistemul public. Mai precis, este vorba despre acei angajați care mai au cel mult zece ani până la pensionare.
Sistem de pensii suplimentare
Cei care mai au până ies la pensie, pot apela la fondurile de pensii private, având în vedere că au suficient timp pentru a acumula stagiul de cotizare cerut de lege pentru pensionarea la termen.
“Restul, adică marea majoritate a celor aflați în perioada activă profesional, au încă suficient timp pentru a acumula stagiul de cotizare cerut de lege pentru o pensionare la termen.
Fondurile de pensii private (obligatorii și facultative) sunt mult mai potrivite pentru aceștia, complementar contributivității în sistemul public, pentru acumularea unor resurse care să suplimenteze pensia de stat la vârsta retragerii din activitate”, mai transmite reprezentantul APAPR, citat de sursa anterior menționată.
În România există trei categorii importante de pensii, astfel:
- Pilonul I de pensii care este obigatoriu
- Pilonul II de pensii care este și el obligatoriu dar este administrat privat
- Pilonul III de pensii care este facultativ. La Pilonul III de pensii contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea.