Creşterea nivelului de emisii de CO2 are ca efect o creştere a temperaturii globale. În afară de marile companii industriale ale lumii care nu sunt de acord cu reducerea poluării, există cineva despre care se poate spune că profită de faptul că temperatura este în continuă creştere. Mai precis este vorba despre viticultorii englezi care au avut o recoltă excepţională în 2009, în special pentru soiurile din care se produc vinurile efervescente, cunoscute sub denumirea de "sparkl
Creşterea nivelului de emisii de CO2 are ca efect o creştere a temperaturii globale. În afară de marile companii industriale ale lumii care nu sunt de acord cu reducerea poluării, există cineva despre care se poate spune că profită de faptul că temperatura este în continuă creştere.
Mai precis este vorba despre viticultorii englezi care au avut o recoltă excepţională în 2009, în special pentru soiurile din care se produc vinurile efervescente, cunoscute sub denumirea de „sparklings”, din a căror categorie face parte şi vinul spumant.
„Profităm în urma catastrofei mondiale. Ştim că este oribil şi deplasat”, spune ironic Christopher Foss, şef al unui serviciiu de studii viticole din Plumpton College.
Astfel că englezii au toate motivele să se bucure pentru încălzirea climatică pentru că soiurile care prindeau foarte bine în regiuni mai sudice încep să se dezvolte din ce în ce mai bine în zone din nordul Europei.
Un raport publicat în septembrie arăta că până la sfârşitul acestui secol latitudinea optimă pentru culturile viticole se va deplasa cu aproximativ 1.000 de km. în direcţia emisferei de nord în cazul în care nu se va face nimic împotriva emisiilor de CO2.