Cine protejează, de fapt, populația. Cum sfidează autoritățile criza sanitară

oameni trecere de pietoni

Sursa: Pixabay

Echipa cotidianului O Globo a realizat un editorial referitor la atitudinea instituțiilor independente în fața crizei sanitare care a lovit întreg globul. Sursa citată atrage atenția că pentru guvernul federal, urgența sanitară nu este prioritate, în timp ce pentru alte instituții se ocupă de protejarea sănătății populației.

Ca o sfidare la adresa atitudinii antiştiinţifice a guvernului federal și a intereselor private care nu țin întotdeauna seama de urgența sanitară, instituțiile braziliene au demonstrat că rezistă presiunilor, adoptând măsurile adecvate pentru a proteja sănătatea brazilienilor în pandemie. Acest lucru a devenit clar în cel puțin trei cazuri în ultimele zile: vaccinarea copiilor împotriva COVID-19, solicitarea pașaportului sanitar în universitățile federale și suspendarea unor croaziere turistice având în vedere înaintarea variantei Omicron a coronavirusului, arată O Globo. 

După ce a creat tot felul de obstacole în calea vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani – inclusiv o consultare publică deplasată și inedită, precum și cererea absurdă a unei rețete -, Ministerul Sănătății a anunțat că 20 de milioane de doze vor fi disponibile până în luna martie.

Acest lucru s-a întâmplat abia după ce judecătorul Ricardo Lewandowski, de la Tribunalul Suprem Federal (STF), a cerut rapiditate (a dat un termen până astăzi pentru a se prezenta un calendar). Statele și municipiile vor ignora cererile absurde – iar copiii brazilieni vor fi în sfârșit vaccinați.

Chiar hotărârea lui Lewandowski a anulat veto-ul Ministerului Educației asupra solicitării unui pașaport de vaccinare în instituțiile de învățământ federale. Decretul ministerului încălca autonomia universitară, ignora particularitățile regionale ale epidemiei și nu ţinea seama de recomandările științifice pentru creșterea siguranței studenților, profesorilor și funcţionarilor. Argumentul potrivit căruia pașaportul ar putea fi instituit doar prin lege este ridicol. Acesta este deja adoptat în majoritatea capitalelor pentru accesul la servicii.

Vaccinarea și criza sanitară

În decizia sa, Lewandowski a declarat că instituțiile de învățământ federale dispun de autonomie pentru a cere dovada vaccinării. El a mai afirmat că MEC (Ministerul Educaţiei) contrazice dovezi științifice și susține cerința privind o legislație federală în condiţiile în care există deja o lege, din februarie 2020, care le permite autorităților să ia măsuri pentru a stopa înaintarea bolii. De fapt, decizia MEC urmăreşte să-i facă pe plac președintelui Jair Bolsonaro, un critic dur al pașaportului sanitar și al obligativităţii vaccinului. STF nu putea permite ca această prostie să înflorească.

De asemenea, Agenția Națională de Supraveghere Sanitară (Anvisa) a acționat corect atunci când a recomandat suspendarea sezonului de croaziere în țară. În ultimele zile, s-a produs o explozie de contaminare – cele cinci nave care operează în largul coastei braziliene au confirmat cazuri de COVID-19 la bord. Deși companiile susțin că procentele sunt infime faţă de capacitatea navelor (sub 1%), perturbările sunt inexorabile, așa cum s-a informat pe scară largă. Luni, anticipând acţiunea guvernului, operatorii înșiși au decis să suspende călătoriile până pe 21 ianuarie.

Într-un moment în care numărul cazurilor de COVID-19 crește din nou în țară, provocând teama de un nou val, ca în Europa și în Statele Unite, este esențial ca instituțiile să continue să acționeze independent, îndeplinindu-și rolul de a proteja sănătatea brazilienilor – cineva trebuie să facă acest lucru având în vedere neglijenţa și stupiditatea guvernului federal. După doi ani de pandemie și aproape 620.000 de decese, este deja clar unde se poate ajunge atunci când știința este pusă pe planul doi, în numele unor interese străine de domeniul sănătății.