Cel mai bogat "oilman" din lume este indianul Mukesh Ambani, care are o avere estimată de revista americană Forbes de 29 de miliarde de dolari.
Pe locul al doilea se află brazilianul Eike Batista, cu o avere estimată în 2010 la 27 de miliarde de dolari. Este fiul fostului ministru al mineritului și fondatorul companiei de exploatare a petrolului OGX.
Rusul Mikhail Fridman, cu o avere de 12,7 miliarde de dolari, se află pe locul al treilea, este unul dintre oamenii cheie din industria rusească a petrolului. A cumpărat Tyumen Oil și a realizat un joint venture cu British Petroleum, formând grupul TNK-BP.
Tot aici, putem să-l amintim și pe Roman Abramovici, cu o avere de 11,2 miliarde de dolari, care și-a început afacerile cu o serie de afaceri controversate cu petrol în 1990.
Șeful suprem al Lukoil se află o poziție mai jos, cu o avere estimată în 2010 de 10,6 miliarde de dolari. Vagit Alekperov a deținut în trecut funcția de ministru adjunct pe zona de petrol, în timpul URSS. Rezervele Lukoil sunt pe locul al doilea ca mărime după cele ale ExxonMobil.
Mohammed Al Amoudi, din Arabia Saudită, are o avere de 10 miliarde de dolari și deține Svenska Petroleum și Preem, companii ce produc petrol în Marea Nordului și Vestul Africii.
În România, cel mai bogat om din industria petrolului este Gabriel Valentin Comănescu, ce are o avere estimată de Capital, în ediția din 2010 a Top 300 cei mai bogați români, la 600 de milioane de euro. Acesta este patronul grupului Upetrom, care a avut în 2009 o cifră de afaceri de 240 de milioane de euro.
O altă personalitate din Top 300 care activează în industria petrolului este Alin Niculae. Compania sa a obținut un contract de furnizare de motorină către CFR Călători, contract ce prevedea livrarea a 2.000 de tone de motorină.
Cu o avere de 50 de milioane de euro, Gheorghe Călburean cel care deține un pachet de 48,5% din acțiunile Dafora.
Am putea să-l includem și pe Florin Cârstocea (40 de milioane de euro, conform Top 300 Capital), acţionar la Rig Service, Petroserv și Grup Petrol Marin.
Și totuși, industria petrolului din România se leagă de numele lui Dinu Patriciu, cel care în 1998 preia Rompetrol, companie cu o cifra de afaceri de 6,6 milioane de dolari și pierderi de 1,5 milioane de dolari. În 2007, compania a fost vândută grupului KazMunaiGaz.