Cine este „Raisa”, femeia care îl promovează pe Călin Georgescu
Cine se află în spatele lui Călin Georgescu. Femeia cunoscută pe TikTok sub numele de „Raisa”, care a câștigat o popularitate considerabilă în ultimele luni prin promovarea unor mesaje pro-Georgescu, se numește Marcela Simona Fica. Ea a devenit un nume cunoscut în 2016, atunci când a lansat mai multe teorii ale conspirației legate de tragedia de la Colectiv și de compania Hexi Pharma.
„Raisa” susține că s-a născut la Leningrad și că, la câteva luni după naștere, a fost adoptată în România. Numele ei complet ar fi Raisa Ekaterina Ivatenko. De asemenea, ea afirmă că a activat ca agent în cadrul Serviciului Secret al Armatei (DGIA) și că, în prezent, deține rangul de locotenent-colonel în rezervă.
În ultimele luni, aceasta a devenit o prezență tot mai activă pe rețelele de socializare, promovând constant mesaje pro Călin Georgescu.
„Președintele României și comandantul meu suprem”, a scris ea într-o postare pe Facebook.
Pe pagina sa de Facebook, Raisa Ekaterina Ivatenko apare în câteva fotografii alături de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Bă băieți. Înțeleg frustrarea, frica, panica voastră, și vedeți că vi se vede și pata aia maro din turul izmenelor. Ați descoperit că am poze cu Burduja. Păi, am. Nu doar cu Burduja, ci cu toți politicienii care s-au perindat pe la emisiunile mele. Mamă da’ ce descoperire epocală ați făcut, luând chiar de aici o poză care e PUBLICĂ. Mor leșin”, a postat ea pe rețeaua de socializare.
„Raisa” susține că a fost consilier parlamentar al Lilianei Mincă
Marcela Simona Fica, pe numele său real, a declarat că, acum aproximativ nouă ani, a fost consilier parlamentar al deputatei PSD Liliana Mincă.
Într-o declarație, fosta deputată PSD a menționat că a întrerupt colaborarea cu Ivatenko din cauza teoriilor conspiraționiste promovate de aceasta în spațiul public.
„Precizez că nu am cunoștință despre alte funcții deținute de aceasta în afara celor menționate în CV-ul prezentat la angajare și nici despre studii pe care dânsa le-ar fi efectuat în afara țării, întrucât doamna Fica a prezentat la angajare diploma de bacalaureat, făcând dovada faptului ca este absolventa Liceului industrial nr.2 din localitatea Caracal, județul Olt. Am aflat din presă despre funcțiile și informațiile pe care aceasta pretinde că le deține, fiind la rândul meu surprinsă de cele citite”, a declarat atunci Liliana Mincă.
S-au înmulțit acțiunile de dezinformare și manipulare în spațiul online
Ministerul Apărării Naționale (MApN) atrage atenția asupra creșterii numărului de acțiuni de dezinformare și manipulare în mediul online. În acest context, este semnalat contul de TikTok „raisa 8283”, care pretinde în mod fals a fi al unui rezervist militar.
Instituția a atras atenția că, în special pe platformele de comunicare online, anumite persoane care își exprimă opinii își atribuie în mod fals statutul de angajat sau fost angajat al Ministerului Apărării Naționale.
„Cea mai recentă situație de acest fel pe care o semnalăm, este cea a unei persoane care gestionează conturi în platforma TikTok sub pseudonimul „raisa 8283” și care este prezentată drept „locotenent-colonel în rezervă, fostă agentă a Serviciului Secret al Armatei (sic!)”, a transmis MApN.
Instituția a mai precizat că persoana care administrează acest cont nu apare în registrele sale oficiale.
„În urma unor solicitări de clarificare transmise de unele instituții media, precizăm că persoana în cauză nu figurează în evidențele Ministerului Apărării Naționale ca militar în rezervă și nu a fost încadrată niciodată în instituția noastră, cu atât mai puțin în structuri de informații militare”, a transmis MApN pe platforma sa InfoRadar.
Pe 17 ianuarie, contul „raisa 8283” de pe TikTok a fost șters, însă au fost create altele noi, precum „raisa 82830” sau „raisa8283oficial”.