Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au decis, luni, în şedinţa Birourilor Permanente, să acorde Comisiilor de buget un termen de 10 zile în care să stabilească nominalizările pentru CA al BNR din partea partidelor, să facă audierile necesare şi să întocmească un raport.

Reprezentanţii partidelor au convenit asupra faptului că Mugur Isărescu va fi reconfirmat pentru poziţia de guvernator, iar Florin Georgescu va fi propus din nou, la nominalizarea PSD, pentru postul de prim-viceguvernator, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Potrivit acestora, PDL i-ar putea nominaliza pe Lucian Croitoru, Cristian Popa şi Virgiliu Stoenescu, în timp ce PSD îl va menţine pe Florin Georgescu în CA al BNR şi îl va nominaliza şi pe Marin Dinu. Un al treilea loc ce revine PSD în CA al BNR va fi unul neexecutiv.

UDMR o va menţine pe Agnes Nagy. În cazul PNL, nominalizarea nu a fost definitivată, însă un nume vehiculat este cel al lui Daniel Dăianu.

Negocierile dintre reprezentanţii partidelor parlamentare pe componenţa consiliului de administraţie al BNR s-au sistat, miercuri, din cauza neînţelegerilor dintre liberali şi democrat-liberali pe posturile de viceguvernator, discuţiile urmând să fie reluate joi, susţin aceleaşi surse.

Discuţiile pe CA al BNR au fost întrerupte din cauza faptului că reprezentanţii PNL şi PDL şi-au disputat cele două posturi de viceguvernator şi nu au reuşit să se înţeleagă.

„Discuţiile s-au sistat pentru că PNL şi PDL nu s-au înţeles pe posturile de vicepreşedinţi. Sunt două posturi de viceguvernator, dintre care PNL ar dori unul, iar PDL îi doreşte pe amândoi”, au afirmat sursele menţionate.

Conform acestora, PNL şi-a motivat dorinţa de a deţine o funcţie de viceguvernator prin faptul că, potrivit algoritmului parlamentar, fiind a treia formaţiune politică din punct de vedere al numărului de mandate, ar avea dreptul la doi membri în CA al BNR şi au apreciat că nu le convine să deţină un simplu post de membru al Consiliului.

Pe de altă parte, sursele citate au menţionat că algoritmul parlamentar pentru componenţa CA al BNR presupune că PSD are dreptul să propună trei membri, PDL trei membri , PNL unul şi UDMR unul.