Un număr de 24 de companii, printre care nume importante la nivel internaţional precum Chevron, ExxonMobil, Total, Repsol, MOL, OMV sau LukOil, dar şi societăţi româneşti precum Rompetrol sau Romgaz, au depus până ieri, termenul-limită, oferte pentru concesionarea a 20 de perimetre de explorare petrolieră în România, potrivit datelor primite de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).
Cele 30 de perimetrele oferite pentru concesionare, cu o suprafaţă de 1.000 de kilometri pătraţi fiecare, sunt localizate astfel: 12 în Depresiunea Panonică, 7 în Dobrogea şi 11 pe platoul continental al Mării Negre. Potrivit ANRM, au fost depuse oferte pentru 20 de perimetre, astfel: toate cele 12 din depresiunea Panonică, 3 din Dobrogea şi 5 de pe platoul continental al Mării Negre.
Doar cinci din cele 11 perimetre din platoul Mării Negre au fost ofertate de investitori, respectiv patru din zona câştigată de România la Haga în procesul cu Ucraina, împărţită în cinci perimetre. Astfel, pentru perimetrele 29 şi 30 (Est Rapsodia şi Trident) au fost depuse trei oferte de la următoarele companii: ExxonMobil E&P România, în consorţiu cu OMV Petrom şi Romgaz, LukOil Overseas cu Vanco International, respectiv Repsol Exploration.
Perimetrele 27 şi 28 (Muridava şi Est Cobălcescu) au fost ofertate în bloc de Melrose Resources şi Petromar Resources, în consorţiu, dar şi de Rompetrol SA. Lotul 28 a mai primit ofertă de la OMV Petrom şi Romgaz în consorţiu.
Perimetrul 25 (Luceafărul) a primit o singură ofertă, de la Petro Ventures BV.
Pentru blocul de perimetre 17,18 şi 19 din Dobrogea vor concura Chevron România E&P BV şi Total E&P Activite Petrolieres.
Romgaz a mai depus oferte individual pentru perimetrele 1, 4, 8 şi 9, din Depresiunea Panonică. Consorţiul format din companiile MOL Hungarian Oil&Gas PLC şi Expert Petroleum SRL au ofertat perimetrele 1,5 şi 6.
Au mai depus oferte urmatoarele companii: Amronco Energy LLC (perimetrele 7, 8, 10 şi 11), Aspect Energy (1 şi 10), Audax Resources (1, 2, 8, 10), Avere Energy (2, 3, 7, 8), Blackstairs Energy PLC şi Ecorp Energy Ltd (1, 2, 3, 7, 8), Clara Petroleum (4, 5, 6, 7, 8), JKX Oil&Gas Netherlands cu Sorgenia E&P Netherlands (1, 2, 4), Moesia Oil&Gas (7, 8, 9, 10, 11, 12), Universal Premium (9, 11), Zeta Petroleum Romania (7,8). Toate aceste perimetre sunt localizate în vestul ţării.
Ofertele vor fi evaluate până la data de 29 iunie, iar companiile câştigătoare vor fi notificate până la data de 3 iulie 2010. Timplul alocat posibilelor contestaţii va fi între 4 şi 19 iulie, dată după care vor începe negocierile pentru perimetrele adjudecate.
Acordurile petroliere intră în vigoare după aprobarea acestora prin hotărâri ale Guvernului, în urma avizării de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei.
Durata acordurilor petroliere este de 30 de ani cu posibilitate de prelungire de 15 ani în situaţia descoperirii şi exploatării unor zăcăminte, sau încetează la sfârşitul fazei de explorare, după 3-10 ani dacă rezultatele explorării sunt negative.
Lucrările se execută pe contul şi riscul exclusiv al titularilor. Costul acestora este de ordinul zecilor până la 100 milioane euro pentru faza de explorare şi de ordinul sutelor de milioane pentru faza de dezvoltare, potrivit ANRM.
Redevenţa petrolieră este cuprinsă între 3,5 şi 13,5%, cu menţiunea că pentru zăcămintele care se vor descoperi pe platoul continental al Mării Negre acesta ar putea fi de 7-13,5 %, deoarece în condiţii de platou continental maritim doar exploatarea zăcămintele cu producţii importante este rentabilă. Titularii acordurilor petroliere au obligaţia să respecte toate legile din România, inclusiv cele de protecţie a mediului şi fiscale.