O analiza a eficientei investitiei in actiunile Dracula Park este dificil de realizat in acest moment In primul rand trebuie analizate perspectivele ofertei publice in sine. Suma ce se doreste a fi atrasa intr-o prima etapa: 155 miliarde de lei pare relativ mare pentru piata de capital romaneasca, dar nu imposibil de realizat. Pentru incheierea cu succes a ofertei este necesara subscrierea a minim 60% din actiuni (93 miliarde lei), insa exista perspective foarte bune pentru acoperirea integrala a ofertei. In favoarea acestei ipoteze exista cateva exemple in ultima perioada: APAPS a atras peste 250 miliarde de lei prin vanzarea de actiuni BRD, iar societatea greaca Maillis, 40 de miliarde. Ambele oferte s-au facut la preturi mult peste valoarea nominala, in timp ce in cazul Dracula Park pretul de vanzare este de 10.200 lei, raportat la o valoare nominala de 10.000 lei/actiune.
La Dracula Park, insa, incertitudinea unui potential investitor este mai mare. Exista foarte multe variabile care ridica riscurile acestei investitii: incheierea cu succes a ofertei, atragerea in continuare a surselor necesare finalizarii proiectului (din care prezenta oferta reprezinta numai o parte), listarea actiunilor la bursa, finalizarea proiectului in termenul si in conditiile stabilite, succesul de piata al parcului si atragerea numarului de vizitatori si a veniturilor conform estimarilor, nivelul de rentabilitate atins etc. Punand in balanta aceste variabile cu elementele favorabile (precum sustinerea statului, anvergura proiectului, succesul scontat si implicarea unor parteneri de marca), riscul investitiei este mediu spre ridicat.
Obiectivele propuse de Dracula Park sunt ambitioase. Conform estimarilor se intentioneaza atingerea unei rate de profitabilitate (profit net/total venituri – exprimat in dolari) in jurul a 22%, incepand cu 2004 si mentinerea acesteia pe termen lung. Desigur, nu avem toate datele pentru a studia fundamentarea acestor estimari, insa ele arata foarte bine: in anul 2000, din 70 de societati listate la bursa, numai in jur de zece au avut o rentabilitate de peste 22%, exprimata in lei!
Castigul direct pentru investitori este dat insa de eventuala politica de repartizare a acestor profituri catre actionari, practic politica de dividende. Cel mai interesant indicator in aceasta directie ar fi rentabilitatea capitalurilor investite. Conform estimarilor, parcul va atinge parametrii normali de functionare in 2007, cand va inregistra profituri nete de 2,8 milioane de dolari. La un capital social estimat in jurul a 35 milioane dolari, indicatorul profit net/capital social (practic rentabilitatea capitalurilor investite) va fi de 8%, in dolari. Tinand cont de trendul descendent al dobanzilor bancare, atat cele in lei, cat si cele in valuta, o asemenea rentabilitate este buna, desi nu spectaculoasa.
In concluzie, este rentabila investitia in actiunile prezentei oferte publice in conditiile date de risc? Nu putem aprecia acum performantele investitiei in timp, insa diversificarea unor plasamente, exclusiv bancare, prin achizitia de actiuni ale proiectului Dracula, reprezinta o optiune demna de luat in seama.
O alta intrebare interesanta ar fi atractivitatea investitiei in actiunile din oferta publica fata de cea a cumpararii actiunilor de la bursa, in momentul in care acestea vor fi listate. Indiscutabil riscul cumpararii actiunilor de la bursa va fi mai mic – in acel moment se vor sti mai multe elemente despre proiect, iar problema lichiditatii va fi rezolvata. Nu acelasi lucru se poate spune despre rentabilitate: in acest moment se pot cumpara actiuni la un pret apropiat de valoarea nominala; daca lucrurile merg foarte bine, cursul la bursa ar putea fi superior acestei valori.
In final, un singur lucru poate fi spus: proiectul reprezinta o alternativa care nu trebuie trecuta cu vederea, ci analizata cu atentie.
Elemente care influenteaza decizia de a investi
Pretul: actiunile Dracula Park pot fi subscrise cu 10.200 lei, valoare apropiata de valoarea nominala. Investitia minima (zece actiuni) este la indemana oricarei persoane interesate.
Sprijinul statului: ministerele Turismului, al Transporturilor si al Industriilor sustin financiar (cu peste patru milioane dolari) realizarea proiectului.
Ideea: proiectul speculeaza mitul contelui Dracula, un mit din care in Occident s-au castigat, sub diverse forme, miliarde de dolari.
Lipsa datelor certe: investitia porneste de la zero, astfel ca singurele informatii pentru aprecierea oportunitatii plasamentului in actiuni Dracula Park sunt estimarile cuprinse in prospectul de oferta publica.
Durata investitiei: indiscutabil este un plasament pe termen lung. Pana in momentul in care parcul va prinde contur, obtinerea unui profit din vanzarea la bursa a actiunilor este putin probabila.