Creditorii internaţionali ai Greciei vor presa, luna viitoare, autorităţile de la Atena să transfere activele imobiliare ale statului grec către o companie holding din Luxemburg gestionată independent de interferenţa Guvernului grec, în ideea de a urgenta eforturile de privatizare, informează Reuters.
Planul, care va fi propus Guvernului grec de troika UE-BCE-FMI în luna septembrie, prevede crearea unei companii holding în afara Greciei care să fie condusă de experţi străini. Acest plan, sugerat pentru prima dată în urmă cu doi ani, reflectă creşterea frustrărilor creditorilor internaţionali faţă de eforturile de privatizare ale Greciei. Noua companie va fi o modalitate pentru a ocoli birocraţia grecească şi va asigura că banii strânşi vor ajuta la plata datoriilor Greciei.
‘Principalul punct este maximizarea valorii activelor imobiliare ale statului grec prin creşterea atractivităţii lor pentru investitorii străini’, a declarat un purtător de cuvânt de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), subliniind că planul nu a fost încă discutat de miniştrii de Finanţe din zona euro.
La rândul său, un oficial din Ministerul grec de Finanţe a declarat că viitoarea companie holding va emite obligaţiuni pentru a plăti datoriile Greciei. ‘Se discută în prezent dacă sediul companiei holding să fie în Luxemburg deoarece este mai uşor de gestionat de acolo. Va fi vorba de o companie controlată în întregime de Guvernul grec’, a declarat oficialul sub protecţia anonimatului.
Luxemburgul atrage multe companii multinaţionale care caută impozite mici pentru companii şi găzduieşte numeroase societăţi de tipul ‘special purpose vehicle’.
Conform acordului de sprijinire a Greciei, MES urma să elaboreze un raport cu privire la modul cum ar putea fi strânşi bani din activele imobiliare care nu sunt incluse în prezent în planul de privatizare al Greciei. Autorităţile de la Atena au identificat pentru o posibilă vânzare un număr de 81.000 de proprietăţi imobiliare cu o valoare estimată de până la 28 de miliarde de euro. Însă oficialii greci au respins până acum ideea transferului în străinătate a controlului asupra proprietăţilor statului.
În prezent însă procesul de privatizare al autorităţilor de la Atena stagnează. Obiectivul iniţial care prevedea strângerea a 50 de miliarde de euro până în 2016 a fost revizuit la 15 miliarde de euro. De asemenea, până acum au fost strânse doar cinci miliarde de euro în condiţiile în care vânzarea companiei de gaze naturale a trebuit să fie amânată din cauză că singura companie interesată s-a retras şi ea din cursă. Credibilitatea Agenţiei de privatizare din Grecia s-a erodat şi mai mult la începutul acestei luni când Guvernul l-a demis pe preşedintele Agenţiei pentru că a utilizat avionul privat al unui om de afaceri care tocmai a cumpărat o companie de stat.
SURSA: Agerpres