Premierul Tariceanu a simtit nevoia sa mai lase putin usa deschisa: TVA nu va creste daca se va imbunatati colectarea; daca nu…
Toata lumea e de acord ca Romania are nevoie de mai multi bani la buget. De unde se poate face rost de acesti bani? Prin ce alchimie am putea aduce mai multi bani fara sa marim nici un impozit? In fiscalitate exista aceasta alchimie: atunci cand un impozit e prea mare, toata lumea cauta metode de nu a plati respectiva taxa; daca reducerea e brusca si semnificativa, contribuabilul nu va ezita sa plateasca si sa doarma linistit noaptea. In cazul TVA, lucrurile stau putin altfel. Este impozitul care se colecteaza cel mai bine. Este greu de crezut ca negustorul care are o masina de marcat si care elibera bon la o TVA de 19% isi va arunca masina daca TVA se face 22% si va lua calea haiduciei fiscale.
Este cert ca masura de crestere a TVA nu este o decizie care sa atraga aplauze. Dar, daca e sa fim consecventi si sa mentinem actuala filosofie fiscala, impozite mici pe munca si cresterea celor pe consum sau pe avere, atunci marirea TVA este inevitabila.
Ce se intampla daca nu va fi luata aceasta decizie? Se poate imbunatati colectarea atat de rapid incat sa putem mentine TVA la 19%? Greu de crezut.
Imbunatatirea colectarii este un proces continuu: se mai inchid portitele din legislatie, se mai inaspreste controlul, mai scade coruptia la controlori etc. Daca nu va creste TVA, nici ponderea veniturilor bugetare in PIB nu va spori. Vom pierde bani ieftini de la UE doar pentru ca noi nu avem sa punem partea noastra, vom mai amana iarasi marile proiecte de infrastructura, vom amplifica problemele din sanatate si educatie. Guvernul va trebui sa ia decizii drastice in privinta personalului bugetar: ori se reduce numarul, ori nu cresc salariile aproape deloc. Deci, alternative la cresterea TVA o reprezinta alte masuri, cel putin la fel de impopulare ca si cresterea TVA.
In prezent, problema bugetului nu este numai mentinerea echilibrului prin reducerea cheltuielilor, ci marirea veniturilor. Cheltuielile sunt deja la un nivel foarte scazut. La fel ca intr-o companie, trebuie crescute veniturile. Cel mai trist este ca, pana la urma, TVA va creste. Chiar daca guvernul nu vrea sa ia aceasta decizie cu incepere de la 1 ianuarie, TVA va creste de la 1 iulie 2006 sau, cel mai tarziu din 2007. Iar in toata aceasta perioada va fi mentinuta aceasta stare de instabilitate fiscala.