Acţionarii minoritari, administratorul judiciar confirmat de adunarea creditorilor şi Ionel Blănculescu, consilier onorific al primului ministru, lucrează la trei planuri distincte pentru reorganizarea Oltchim. Potrivit legii, doar administratorul judiciar poate veni cu o propunere în faţa comitetului creditorilor
Lucrurile nu sunt deloc clare în ceea ce priveşte viitorul combinatului Oltchim. Pe 15 aprilie, în ziua când consorţiul format din Rominsolv şi BDO Business Restructuring era confirmat de adunarea creditorilor Oltchim ca administrator judiciar, reprezentanţii PCC, acţionar minoritar al combinatului anunţa că are un plan separat de reorganizare.
La încă o zi după aceea, Ionel Blănculescu, consilier onorific al primului ministru, a anunţat la o întâlnire cu sindicaliştii că lucrează împreună cu o echipă de 5-7 specialişti la un alt plan de reorganizare. Până la urmă cei care decid vor fi membrii comitetului creditorilor format din două instituţii de stat adică Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului(ales şi ca preşedinte al structurii) şi Electrica SA, două bănci(BCR şi Banca Transilvania) şi o societate care a prestat servicii pentru combinatul insolvent (MFC Commodities GMBH).
Potrivit legii însă, singurul în măsură să prezinte un plan de reorganizare în faţa comitetului este administratorul judiciar. Contactat de Capital, Gheorghe Piperea, partener la Rominsolv a respins iniţial orice posibilitate de a accepta un plan conceput de altcineva. Totuşi, ulterior, Piperea a spus că este dispus să discute cu oricine pentru că “ oricum, timpul pentru planul de reorganizare nu a venit”.
Blănculescu: “ Sindicatele au agreat propunerea noastră. Vom pune planul la dispoziţia administratorului judiciar”
De altfel, Piperea afirmase anterior că este exclus ca un plan să poate fi pus la punct mai devreme de luna octombrie 2013. Cu toate acestea, în faţa sindicaliştilor, Ionel Blănculescu, a afirmat că planul său va fi gata în maximum două săptămâni, deci la începutul lunii mai.
“Acest program de restructurare se va baza pe o funcţionare a OLTCHIM pe două module. Un prim modul operaţional va fi format din centrele de profit care pot fi azi operaţionalizate fără niciun fel de probleme – soda caustică, polioli şi oxoalcooli iar un al doilea modul va rămâne activ, format din resursa umană care va intra la nivelul II în funcţiune. În primul modul va fi vorba de peste 50% din personalul OLTCHIM iar în al doilea modul din 500-700 de salariaţi care nu vor putea în prima fază operaţională să intre în funcţiune însă acesta va rămâne activ, salarizat şi va intra într-un program de conversie profesională, consolidare profesională şi prin rotaţie, practica profesională la nivelul centrelor operaţionale care vor funcţiona astfel încât într-o perioada de la 1-2 ani, perioadă pe care o anticipez ca perioada în care petrochimia românească va reveni pe trend de creştere, acest al doilea modul de 500-700 de angajaţi să reintre în plin în acţiune”, a detaliat conslierul special al premierului.
Acesta a mai spus, pentru Capital, că participarea sa la proiect este voluntară şi că va pune planul la dispoziţia administratorilor în mod gratuit. “ Planul a fost agreat şi de sindicate. Unul dintre oamenii care vor lucra la proiect este Petru Pop, fost inginer şef la Arpechim şi unul dintre oamenii care au contribuit la construcţia Oltchim.”, a spus Blănculescu.
Ce vrea administratorul special? Comitet de reorganizare format din actualii directori
Pe de altă parte, compania PCC, acţionar minoritar al Oltchim a venit cu o propunere separată. Conceptul de reorganizare realizat de PCC cuprinde toate părțile componente ale Oltchim, precum și Arpechim, Divizia Petrochimie.
“În acest moment trebuie să ne concentrăm exclusiv asupra unor măsuri cât mai eficiente și mai rapid de implementat, pentru a evita închiderea definitivă a societății. Una dintre aceste măsuri este, în opinia noastră, înființarea unui comitet special care să aibă ca scopuri: identificarea posibilităților de redresare a societății, consilierea adminsitratorului special cu privire la administrarea societății în perioada de insolvență și redactarea planului de reorganizare, în baza informațiilor puse la dispoziție de societate” , spune Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România.
PCC propune următoarea structură a comitetului: președinte, administratorul special al societății, Bogdan Stănescu, iar membrii: directorul general, Mihai Tălpășanu, toți directorii executivi ai Oltchim, reprezentantul principalului acționar minoritar, Wojciech Zaremba și un reprezentant al altui acționar minoritar, Cristian Duțescu.