Peste două treimi dintre români pot să facă faţă unei scăderi cu 25% a veniturilor cel mult trei luni, în condiţiile în care 75% din economii se ridică la cel mult venitul lunar pe două luni, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Economie Mondială pentru Banca Mondială. Institutul pentru Economie Mondială din cadrul Academiei Române a realizat studiul în perioada 1 - 15 mai pentru Banca Mondială Potrivit raportului, 49% din populaţia cu vârstă de peste 16 ani
Peste două treimi dintre români pot să facă faţă unei scăderi cu 25% a veniturilor cel mult trei luni, în condiţiile în care 75% din economii se ridică la cel mult venitul lunar pe două luni, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Economie Mondială pentru Banca Mondială.
Institutul pentru Economie Mondială din cadrul Academiei Române a realizat studiul în perioada 1 – 15 mai pentru Banca Mondială
Potrivit raportului, 49% din populaţia cu vârstă de peste 16 ani economiseşte, iar economisirea diferă semnificativ în funcţie de nivelul veniturilor.
Motivaţia pentru care românii economisesc este legată în principal de eventualitatea apariţiei „zilelor negre” sau a unor cheltuieli neaşteptate (pentru 78% din respondenţi), de scopul de a creşte calitatea vieţii în viitor (29%) şi de a lăsa o moştenire copiilor (18,9%).
Totuşi, 17,5% din populaţie preferă să cheltuiască decât să facă economii.
Mai mult, doar 6% din românii cu vâsta între 16 şi 64 ani economisesc pentru perioada de pensie, iar acest tip de economisire nu depinde de venituri.
Întrebaţi dacă şi-ar cumpăra o asigurare sau pensie privată dacă mâine ar intra în posesia unei sume de 50.000 de lei, doar 2% dintre respondenţi au răspuns afirmativ.
Ce aţi face dacă vi s-ar tăia salariile?
Pe partea de venituri, 35% dintre respondenţii la sondaj au suferit o reducere semnificativă şi neasteptată a veniturilor în ultimii trei ani, în principal din cauza pierderii locului de muncă din cauza crizei economice sau reducerii/ întârzierii salariului.
Întrebaţi ce ar face în cazul unei scăderi cu 25% a veniturilor pentru o perioadă de minim trei luni, românii au răspuns în proporţie de 86% că ar reduce cheltuielile şi de 41% că ar împrumuta bani de la rude sau prieteni.
A treia variantă în cazul scăderii veniturilor cu un sfert ar fi realizarea de cumpărături „pe caiet” de la magazin, această opţiune fiind menţionată de 24% dintre respondenţii sondajului.
„Mulţi oameni sunt nepregătiţi pentru evenimente neaşteptate. Ar fi în interesul lor să devină mai alfabetizaţi în domeniul financiar. Educaţia financiară a populaţiei ar trebui să complementeze reglementarea şi supravegherea pieţelor financiare şi serviciilor financiare, pentru protecţia consumatorilor”, a spus Sue Rutledge, coordonator al programului global pentru protecţia consumatorilor şi alfabetizare financiară al Băncii Mondiale.
Mai mult, Arabela Aprahamian, coordonator al programului la nivel regional al Băncii Mondiale, a arătat că o sarcină urgentă în România este dezvoltarea şi implementarea unui program naţional de educaţie financiară, bazat pe un parteneriat între Guvern, autorităţile de reglementare din sectorul financiar, instituţiile financiare, sistemul de educaţie şi alţi parteneri.
SURSA: Mediafax