Și în anul 2020 în România se acordă un ajutor de înmormântare din partea statului pentru persoanele care suportă cheltuielile cu serviciile funerare pentru cineva apropiat. Condiția principală pentru acordarea acestui ajutor de stat este ca persoana decedată să fi fost asigurată la stat în momentul decesului, sau să fie un membru de familie al unei persoane asigurate.

În cazul în care cel decedat era asigurat la stat și nu avea datorii pentru plata asigurării, atunci, pe baza certificatului de deces, un beneficiar care poate demonstra că s-a ocupat de tot ceea ce presupune serviciul funerar, primește suma nerambursabilă de 5.429 lei. Beneficiarul acestui ajutor de stat poate să fie o rudă apropiată sau chiar o cunoștință, dacă aceasta și-a luat asupra propriei persoane responsabilitatea de a-și conduce prietenul pe ultimul drum. Aceleași reguli ca și în caul persoanelor asigurate se aplică și pentru pensionari.

Pe de altă parte, în cazul în care persoana decedată nu era asigurată la stat, dar este un membru de familie al unui asigurat sau al unui pensionar, atunci, automat, asiguratul sau pensionarul respectiv devine beneficiarul ajutorului de stat și primește suma de 2.715 lei, jumătate din cât ar însemna un ajutor de înmormântare întreg. Prin membru de familie al unui asigurat sau pensionar se poate înțelege: soția sau soțul beneficiarului, părinții sau socrii beneficiarului, bunicii atât din partea beneficiarului cât și ai soției sau soțului persoanei respective, cât și copiii, indiferent dacă este vorba de copii naturali, copii adoptați sau copii încredințați spre creștere. În cazul copiilor, vârsta maximă a celui decedat trebuie să fie de maxim 18 ani dacă acesta și-a încheiat deja studiile, sau de maxim 26 de ani dacă a continuat și cursuri universitare sau preuniversitare.

Toate modificările de anul acesta cu privire la ajutorul de înmormântare, au intrat în vigoare începând cu data de 9 ianuarie și au fost anunțate de Casa Națională și de Pensii Publice.

Ce se poate face cu ajutorul de înmormântare primit de la stat?

Ajutorul de înmormântare acordat de stat este o sumă de bani substanțială cu care familia celui decedat poate acoperi o bună parte sau chiar tot ce înseamnă servicii funerare. În funcție de sicriul ales, precum și de pachetul de servicii pentru care se optează, o agenție de pompe funebre se poate ocupa în totalitate de înmormântare sau incinerare și într-unele cazuri chiar să restituie o parte din banii de ajutor, beneficiarului.

Serviciile funerare includ, dar nu se rezumă la contactarea unui doctor pentru constatarea decesului, eliberarea certificatelor de deces și îmbălsămare, pregătirea trupului adormit pentru înmormântare, transportul sicriului de la capela la cimitirul unde are loc ceremonia sau la crematoriu, pregătirea pachetelor ce urmează a fi date de pomană celor prezenți în cadrul slujbei de înmormântare etc.

Pentru o listă completă de prețuri și conținutul serviciilor funerare, cel mai indicat este să verificați website-ul www.funerare-ieftine.ro pentru a vă face o imagine clară și a putea alege ceea ce se potrivește nevoilor pe care le aveți.

Ce acte sunt necesare pentru acordarea ajutorului de înmormântare din partea statului?

Ca în cazul oricărui ajutor de la stat, un beneficiar este obligat să-și demonstreze validitatea cererii depunând la Casa teritorială de pensii sau instituția de stat responsabilă cu gestionarea bugetului din asigurări o serie de documente după cum urmează:

  • certificatul de deces al persoanei asigurate sau al pensionarului ori membrului de familie pentru care se acordă ajutorul, în original și copie;
  • documentul de identitate al celui care primește și se folosește de ajutorul de stat, în original și copie;
  • un document prin care să se demonstreze legătura de familie dintre persoana decedată și beneficiarul căruia i se acordă ajutorul de stat;
  • dovada faptului că beneficiarul a suportat toate cheltuielile cu înmormântarea care poate consta în contractul încheiat cu agenția de pompe funebre, în original și copie;
  • o adeverință de la angajator prin care să se ateste calitatea de asigurat la stat a persoanei decedate dacă aceasta era angajată la o firmă particulară sau de stat în momentul decesului.

După depunerea tuturor acestor documente, beneficiarul primește sumele menționate mai sus în funcție de statutul celui decedat în relația cu statul.