„China are capacitatea de a ridica sau de a rupe Bitcoin şi acceptarea ei“, a declarat Zennon Kapron, directorul firmei de consultanţă financiară şi cercetare Kapron Asia, în cadrul conferinţei Bitcoin 2013 Singapore.

Bitcoin a continuat să atingă noi maxime după ce în 1 octombrie s-a închis Silk Road – o piaţă neagră online pentru produse ilegale – unde se foloseau adesea Bitcoin pentru achiziţionarea produselor. Iar analiştii consideră că motivul creşterii popularităţii monedei digitale este China, a doua cea mai mare economie a lumii.

„Sunt două lucruri care afectează Bitcoin în China“, a menţionat Linke Yang, co-fondatorul şi vicepreşedintele BTC China – cea mai mare casă de schimb de Bitcoini din lume, după volum. „Unul este că există o mulţime de «mineri» în China“, spune Yang, referindu-se la cei care participă în procesul de creare a monedei şi care câştigă Bitcoini pentru efortul lor. „Al doilea este că, în mod tradiţional, persoanele cu venituri mari şi investitorii se îndreaptă mai întâi spre piaţa imobiliară ca să investească şi ulterior spre bursă, dar din moment ce piaţa imobiliară este limitată şi controlată, iar acţiunile poate nu au rezultatele cele mai bune, această tendinţă se schimbă“, mai spune Yang. „După ce am avut materialul cu Bitcoin în martie la televiziunea centrală din China, oamenii de aici au început să ştie despre Bitcoin şi să investească în această monedă“.

Kyle Drake, fondatorul CoinPunk, o platformă care permite înmagazinarea Bitcoinilor rezultaţi în urma minării, este şi el de aceeaşi părere: „Investitorii încep să opteze pentru investiţii alternative cum ar fi Bitcoin, pe fondul temerilor că investiţiile tradiţionale, precum piaţa imobiliară, devin tot mai riscante“.

Potrivit lui Drake, cererea din China este în mare măsură condusă de investiţii. Totuşi el notează că, în prezent, nu există prea multe mijloace de valorificare a Bitcoinilor în China. Persoanele cu venituri mari mai folosesc Bitcoin ca o modalitate de a scoate bani din China, spune Kapron. Chiar dacă asemenea persoane au adesea metode de a evita normele ce limitează cetăţenii să scoată mai mult de 50.000 de dolari pe an din China, Kapron remarcă faptul că Bitcoin a devenit o alternativă populară datorită tranzacţiilor rapide şi discrete.

În contextul în care Comitetul Senatului American pentru Securitate Naţională şi Afaceri Guvernamentale are programată o discuţie despre moneda virtuală la o şedinţă de săptămâna viitoare, posibilitatea apariţiei unor reglementări atârnă peste piaţa Bitcoin.

Economistul Rezervei Federale din Chicago, Francois Velde, scria săptămâna trecută că „dacă Bitcoin devine acceptată pe scară largă, este puţin probabil să rămână în afara intervenţiei guvernului, chiar şi numai pentru că guvernarea codului Bitcoin şi a reţelei este opacă şi vulnerabilă“.

Cu toate acestea, autorităţile chineze nu au luat încă nicio poziţie faţă de Bitcoin, un contrast puternic faţă de reglementările stricte pe care ţara le are la capitolul investiţii.

<object id="cnbcplayer" height="380" width="400" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" > <param name="type" value="application/x-shockwave-flash"/> <param name="allowfullscreen" value="true"/> <param name="allowscriptaccess" value="always"/> <param name="quality" value="best"/> <param name="scale" value="noscale" /> <param name="wmode" value="transparent"/> <param name="bgcolor" value="#000000"/> <param name="salign" value="lt"/> <param name="flashVars" value="startTime=000"/> <param name="flashVars" value="endTime=000"/> <param name="movie" value="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000215332/code/cnbcplayershare" /> <embed name="cnbcplayer" PLUGINSPAGE="https://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" bgcolor="#000000" height="380" width="400" quality="best" wmode="transparent" scale="noscale" salign="lt" src="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000215332/code/cnbcplayershare" type="application/x-shockwave-flash" /></object>

<object id="cnbcplayer" height="380" width="400" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" > <param name="type" value="application/x-shockwave-flash"/> <param name="allowfullscreen" value="true"/> <param name="allowscriptaccess" value="always"/> <param name="quality" value="best"/> <param name="scale" value="noscale" /> <param name="wmode" value="transparent"/> <param name="bgcolor" value="#000000"/> <param name="salign" value="lt"/> <param name="flashVars" value="startTime=000"/> <param name="flashVars" value="endTime=000"/> <param name="movie" value="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000209899/code/cnbcplayershare" /> <embed name="cnbcplayer" PLUGINSPAGE="https://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" bgcolor="#000000" height="380" width="400" quality="best" wmode="transparent" scale="noscale" salign="lt" src="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000209899/code/cnbcplayershare" type="application/x-shockwave-flash" /></object>

Ce se ascunde în spatele Bitcoin

Bitcoin este o monedă virtuală. Aceste monede sunt descentralizate şi anonime, adică nu există o entitate legală care să deţină sistemul şi nici nu sunt tipărite sau generate de vreo ţară. Monedele Bitcoin se bazează pe web şi pe crearea prin reţele de tip peer-to-peer (de la utilizator la utilizator). Bitcoin poate fi comparat cu o marfă virtuală.

Întregul concept al monedelor Bitcoin a fost creat în 2008 de o persoană anonimă numită Satoshi Nakamoto. El a publicat un document online detaliind procesul despre cum vor fi generate şi cum vor circula. Nimeni nu ştie dacă Satoshi Nakamoto există sau dacă este un grup (nu există efectiv nicio informaţie despre el nicăieri în lume), scrie un bloger specialist în chestiunea Bitcoin.

Pot fi Bitcoinii transformaţi în bani reali?

Da. Monedele Bitcoin pe care le deţii pot fi convertiţi instant în moneda locală printr-o casă de schimb (cea mai cunsocută din prezent este Mt. Gox). Multe magazine online de cărţi şi servicii acceptă deja Bitcoini ca mod de plată. De asemenea, multe site-uri precum Amazon, Reddit, Mega acceptă bitcoini ca plată.

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/Um63OQz3bjo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Cum se obţin Bitcoini?

(1) Punând computerul la treabă pentru a mina pentru Bitcoini
(2) Cumpărând bitcoini cu bani reali

Minând după Bitcoini

Tot ce ai nevoie este un computer care să lucreze pentru tine şi să mineze după această marfă valoroasă. Pentru început e bine să ştim cum au fost creaţi bitcoinii.

Bitcoinii nu sunt altceva decât numere formate din 64 de cifre. Instalând un program în computerul tău, poţi să îţi pui computerul să rezolve câteva puzzle-uri complexe şi să genereze aceste numere de 64 de cifre. Odată ce computerul tău generează un astfel de număr, vei obţine instant 25 de Bitcoini. Acest proces se numeşte Mining Bitcoins (Minând după Bitcoini).

Dar trebuie să fii conştient că pentru rezolvarea acestor puzzle-uri super complexe este nevoie de o foarte multă putere de calcul pentru generarea unui cod de 64 de cifre.

Din acest considerent, pe internet sunt o mulţine de „bazine miniere”, grupuri de „mineri”, care lucrează împreună pentru descifrarea acestui cod, iar apoi împart banii proporţional cu contribuţia adusă. Astfel, poţi deveni şi tu parte din aceste grupuri de mineri. Unii lucrează singuri, alţii se asociază în grup.

Paşi către mineritul după Bitcoin

Pasul 1 Un portofel de Bitcoin – A Bitcoin wallet

În primul rând ai nevoie să îţi stabileşti un portofel pentru viitorii Bitcoini (Bitcoin wallet), în care vei ţine bitcoinii pe care îi vei mina. Este un process relativ simplu. Poţi merge pe site-ul walletbit.com şi poţi obţine instant portofelul propriu pentru Bitcoini. Vei primi o adresă Bitcoin (Bitcoin address), pe care o vei distribui pentru a primi bitcoinii viitori în contul tău. Adresa Bitcoin poate fi asimilată cu un cont curent bancar.

Pasul 2 Alătură-te Bitcoin plus

Mergi pe site-ul www.bitcoinplus.com. Odată alăturat site-ului, nu trebuie decât să dai click pe „Start generating”, iar computerul tău va intra într-un bazin de Bitcoin miners şi să minezi după Bitcoini. Odată ce un cod este descifrat, vei primi automat partea ta de bitcoini în portofel.

Bitcoin plus îţi oferă de asemenea posibilitatea să le ceri prietenilor tăi să mineze bitcoini pentru tine (doar prin distribuirea linkului). Dacă deţii un site, poţi valorifica asta făcând ca vizitatorii tăi să mineze bitcoini pentru tine oricând intră pe site – pagina va utiliza resursele computerelor vizitatorilor pentru a mina bitcoini în contul tău. Poţi face asta prin copierea unei simple linii a codului. Dacă ai un blog wordpress, poţi lua un plugin şi să îl porneşti instant.

Unul din cele mai puternice bazine de minat Bitcoini este Slush’s Pool. Prin această metodă, tu vei avea un miner dedicat care va rula în sistemul tău pentru a rezolva puzzle-urile cu mai multă putere de calcul pentru a câştiga mai mulţi bitcoini.

După ce te-ai înregistrat, trebuie să obţii un miner dedicat de bitcoini (Dedicated bitcoin miner). Pentru asta poţi folosi Diablo Miner şi este disponibil pe gratis pe www.github.com/Diablo-D3/DiabloMiner.

Pe măsură ce numărul monedelor puse în circulaţie creşte, aceste puzzle-uri devin şi mai complexe, crescând costul puterii de procesare necesare generării lor şi prin asta stabilind un anumit nivel de preţ.

Citeşte şi Cine este românul implicat într-una dintre cele mai complexe SCHEME FINANCIARE din lumeBitcoin a ajuns cea mai scumpă rețea din lume: Mai puternică decât cele mai tari 500 de supercomputere de pe glob

SURSA: CNBC