Cătălin Berenghi, fost luptător în Legiunea Străină și personaj controversat, a stârnit un val de reacții după ce a emis amenințări la adresa judecătoarei Cristina Ardeleanu, implicată în procesul intentat de Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024.
În postările sale pe rețelele sociale, Berenghi a transmis mesaje de avertizare, provocând autoritățile să deschidă o anchetă pentru infracțiunea de ultraj judiciar. Trecutul său militar și activitatea sa civică, adesea marcată de gesturi și declarații provocatoare, adaugă o nouă dimensiune acestui caz, care a captat atenția publicului și a instituțiilor statului.
Un personaj controversat sare în ajutorul lui Călin Georgescu
Cătălin Berenghi, fost luptător în Legiunea Străină, este în centrul unui scandal juridic care a atras atenția opiniei publice. Acesta a amenințat-o pe judecătoarea Cristina Ardeleanu, implicată în procesul intentat de Călin Georgescu împotriva deciziei Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale.
Într-o postare pe Facebook din 30 decembrie, înainte de primul termen de la Curtea de Apel București, Berenghi a transmis un mesaj alarmant:
„Gata cu trădările și trădătorii poporului român! Atenție, judecător Cristina Ardeleanu!”.
Judecătoarea a rămas pe poziție, în ciuda solicitării de recuzare formulate de avocații lui Georgescu, care invocau o posibilă incompatibilitate, având în vedere că soțul său este procuror DNA. Decizia Curții de Apel de a respinge cererea a fost urmată de reluarea procesului, marcat de haosul creat de susținătorii fostului candidat la președinție.
Berenghi și trecutul său militar și civic
Cătălin Berenghi, un personaj cu un trecut variat și tumultuos, se prezintă ca fost genist și lunetist, cu experiențe de luptă în zone de război precum Irak și Afganistan.
De asemenea, el susține că este instructor de cursuri de supraviețuire și activist civic.
Berenghi a participat la diverse acțiuni de protest, câștigând notorietate în 2015 când a îngropat carne de porc pe un teren destinat construirii unei moschei în nordul Bucureștiului. Acest gest a fost considerat provocator, având în vedere interdicția religioasă privind carnea de porc în islam.
În același an, Berenghi a intrat în atenția publică și prin inițiativele sale politice. A reprezentat partidul DAC (Dacismul Autonom Conservator) și a anunțat intenția de a candida la Președinția României în 2019.
Deși nu a reușit să strângă semnăturile necesare, a declarat că participarea sa reprezenta un pas important pentru vizibilitatea sa și a ideilor sale. În 2020, a candidat fără succes și la Primăria Capitalei.
Declarații și acuzații pe rețelele sociale
Berenghi a continuat să-și susțină punctul de vedere prin intermediul rețelelor sociale, unde a acuzat presa de dezinformare. Într-o postare de pe Facebook, acesta a declarat:
„Eu vă cunosc jocurile și toate șmecheriile, v-am studiat 10 ani. Acum joc eu, cum vreau și-mi place, peste capul vostru! Vă rog să nu-mi stați în cale! Vremea voastră a trecut! Pamflet”.
Mesajele sale au fost însoțite de mențiunea „pamflet”, încercând să atenueze tonul amenințător al postărilor.
Berenghi a reluat o postare mai veche, din 2016, unde își prezintă un „mini CV” și detaliază activitatea sa militară și civică. Totodată, el subliniază că toate acțiunile sale au fost realizate „pe timpul și banii mei”.
Reacția autorităților
Poliția Capitalei a deschis un dosar penal pentru infracțiunea de ultraj judiciar, având în vedere amenințările adresate judecătoarei Cristina Ardeleanu. Într-un comunicat, autoritățile au precizat că „față de persoana în cauză urmează a fi dispuse măsurile legale ce se impun”.
Berenghi nu este singurul personaj cu trecut militar din anturajul lui Călin Georgescu. Horațiu Potra, un alt fost membru al Legiunii Străine, a fost implicat într-un incident separat, fiind acuzat că plănuia acte de violență în Capitală după anularea alegerilor prezidențiale. Georgescu a negat inițial orice legătură cu acesta.
Activist, candidat și provocator
De-a lungul anilor, Cătălin Berenghi a demonstrat o capacitate remarcabilă de a atrage atenția publicului prin acțiuni controversate și declarații provocatoare. În 2015, el a declarat cu privire la planurile de construire a unei moschei:
„Poporul nu a fost întrebat dacă dorește sau nu această megamoschee. Cei care vor face precum Victor Viorel Ponta, ca el vor păți”.
Gestul său a fost considerat de mulți o sfidare explicită, dar și o formă de activism împotriva unor decizii guvernamentale controversate.
În ciuda eșecurilor politice, Berenghi continuă să fie o figură vocală și controversată în spațiul public. Mesajele sale și acțiunile radicale îi asigură o prezență constantă în atenția opiniei publice și a autorităților.