Alegeri europarlamentare 2024. Cele patru nume care ar putea conduce Uniunea Europeană

Alegeri europarlamentare 2024. După scrutinul european din iunie, distribuția funcțiilor cheie în cadrul Uniunii Europene este prognozată să se realizeze între principalele formațiuni politice.

Principalele funcții din cadrul UE sunt:

1. Președinte al Comisiei Europene
2. Președinte al Parlamentului European
3. Președinte al Consiliului European
4. Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe

În cercurile diplomatice de la Bruxelles se vehiculează patru nume importante, toate femei, pentru funcțiile cheie:

1. Ursula von der Leyen – pentru președinția Comisiei Europene, poziție pe care o deține deja din 2019;
2. Roberta Metsola – pentru președinția Parlamentului European, actuala ocupantă a acestei funcții;
3. Mette Frederiksen – actuala șefă a guvernului danez, pentru președinția Consiliului European;
4. Kaja Kallas – șefa executivului eston, pentru funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

„Este ‘dream team’-ul meu. Ar trimite un mesaj atât de puternic” a precizat un diplomat european, care a ales să rămână anonim.

Cu toate acestea, nu s-a luat nicio hotărâre. Adesea, rezultatul negocierilor pentru funcțiile respective poate aduce surprize. Așa s-a întâmplat în cazul Ursulei von der Leyen în 2019. În plus, sunt vehiculate și diverse nume de candidați bărbați.

Mai este de menționat că alegerea președintelui Parlamentului European este în responsabilitatea eurodeputaților și a partidelor politice europene, mai degrabă decât a liderilor naționali.

UE
SURSA FOTO: Dreamstime

Concluziile unui sondaj publicat de „Politico”

Cu toate acestea, există multiple aspecte care justifică această combinație. Acest scenariu ar putea deveni o realitate în eventualitatea în care Partidul Popular European (PPE) și socialiștii vor ocupa primele două poziții în cadrul scrutinului europarlamentar. Între timp, liberalii sunt evaluați pentru locul patru, conform unui sondaj prezentat de Politico.

Conform sondajului, ierarhia în alegerile europene ar arăta astfel:

1. Partidul Popular European (PPE)
2. Socialiștii
3. Identitate și Democrație (ID, dreapta extremă)
4. Liberalii
5. Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR, dreapta)

Cu toate acestea, se estimează că grupurile ID și ECR nu vor obține funcții de top în cadrul Uniunii Europene, cu excepția unor speculații cu privire la posibilitatea ca ECR să furnizeze un vicepreședinte al Comisiei Europene.

Prin urmare, controlul asupra conducerilor Comisiei și Parlamentului ar rămâne în sfera influenței Partidului Popular Europea. Din acesta fac parte Ursula von der Leyen și Roberta Metsola. Controlul ar rămâne până la finalul a 2,5 ani, după care președinția Parlamentului European ar urma să fie preluată de către un alt grup politic.

Se discută tot mai mult despre posibilitatea ca socialiștii, reprezentați de Mette Frederiksen, să obțină președinția Consiliului European. În același timp, liberalii din cadrul grupului Renew Europe ar putea prelua șefia diplomației europene prin Kaja Kallas.

UE Uniunea Europeana steag
SURSA FOTO: Dreamstime

Se dorește un echilibru geografic

Acest aranjament ar asigura și un echilibru geografic, cu reprezentarea Estului prin estona Kaja Kallas, a Vestului prin germanca Ursula von der Leyen, a Nordului prin daneza Mette Frederiksen și a Sudului prin malteza Roberta Metsola.

Politico observă că dacă adăugăm la această listă numele Christinei Lagarde, ale cărei mandat la conducerea Băncii Centrale Europene expiră în 2027, și pe Nadia Calvino, recent numită președinte al Băncii Europene de Investiții, atunci cele mai influente funcții din cadrul Uniunii Europene ar fi ocupate de femei.

Până în prezent, postul de președinte al Consiliului European a fost ocupat de trei bărbați – belgienii Herman Van Rompuy și Charles Michel și polonezul Donald Tusk. Înainte de 2019, Comisia Europeană a avut doar bărbați în funcția de președinte. Lucrurile s-au schimbat când Ursula von der Leyen a preluat această poziție.

De la inaugurarea primelor alegeri pentru Parlamentul European în 1979, doar trei dintre cei 17 președinți au fost femei:

1. Simone Veil
2. Nicole Fontaine
3. Roberta Metsola (în prezent)

În cadrul comisiilor și grupurilor politice din Parlamentul European, prezența femeilor este subreprezentată. La ora actuală, doar trei dintre grupuri (Socialiștii & Democrații, Verzii și Stânga) sunt conduse de femei. În plus, doar șapte femei, în comparație cu 17 bărbați, dețin funcția de președinte al comisiilor europarlamentare.