Eugen Nicolăescu, membru PNL, este prima propunere înaintată de Victor Ponta pentru preluarea portofoliului de la Sănătate. El a mai fost ministru al sănătăţii Guvernul Tăriceanu, în perioada 2005-2008. Între 1999 şi 2000, a fost secretar general adjunct în Ministerul Finanţelor, iar în 2006 a fost reales pentru un mandat de cinci ani ca prim-vicepreşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România.
Una dintre primele decizii pe care le-a luat Nicolăescu în calitate de ministru a fost ca medicul de familie să fie plătit pe măsura atribuţiilor sale, astfel că în contractul-cadru pe 2007, valoarea punctului pentru medicina primară a crescut la 51%.
Tot la începutul mandatului său a fost iniţiat Programul national de evaluare a starii de sanatate a romanilor, finantat din taxa pe viciu.
În timpul mandatului său, au fost instalaţi primii manageri de spital profesionişti, iar modul de finanţare a spitalelor s-a schimbat, făcându-se după indicatori de performanţă. Ministerul a preluat atunci finanţarea unităţilor de primire-urgenţă din spitale, iar asistenţa medicală de urgenţă a devenit gratuită pentru toţi cetăţenii, indiferent că erau asiguraţi sau nu.
Chiar la începutul mandatului lui Nicolăescu, în 2006, PSD şi PRM au iniţiat o moţiune simplă pentru demiterea lui, numită"Reforma sanitară – " marea păcăleala", care a fost respinsă în Parlament.
În 2010, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul lui Nicolăescu, pentru fals în declaraţiile de avere. Ancheta ANI se referea la unele donaţii pe care parlamentarul PNL le-a primit şi folosit pentru plata unor materiale promoţionale în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din 2008, sume care nu s-au regăsit însă în declaraţia sa de avere de atunci.
Odată cu anunţarea intenţiei de privatizare parţială a sectorului de sănătate, prin asigurările private, Eugen Nicolăescu, a atacat vehement această idee, spunând că proiectul a fost făcut "de două minţi oculte": consilierul prezidenţial Virgil Păunescu şi fostul secretar de stat Cristian Vlădescu, pe care Nicolăescu nu i-a vrut în echipa sa.
Al doilea candidat, rectorul UMF Bucureşti
Cea de-a doua propunere pentru sănătate este prof. univ. dr. Florian Popa, care a fost reales anul acesta de Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila", ca rector pentru al doilea mandat. Popa a fost director la Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Pantelimon”, Bucuresti între 1982 şi 2005 şi secretar de Stat în Ministerul Sanatatii si Familiei în 1996. Din 2002 până în 2008, a fost director general al Centrului National de Perfectionare Postuniversitara a medicilor si farmacistilor de pe langa Ministerul Sănătăţii şi Familiei.
Florian Popa este deputat PSD de Bucuresti în Comisia pentru sănătate şi familie- Comitetul Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare.
A treia propunere: un fost lider al studenţilor
Numele lui Nicolae Bănocioiu se leagă de cel mai mare scandal sexual cu politicieni din ultimii ani. Alături de Robert Negoiţă, acesta este martor într-un dosar DIICOT în care doi directori de agenţii de fotomodele sunt acuzaţi de trafic de persoane, trafic de minori şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
El a fost lider al Uniunii Studenţilor din România în perioada 2000-2004. După aceea, a devenit deputat PSD, în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport . Din 2005, a fost medic rezident, iar din 2005 până în 2007, a fost asistent universitar la UMF "Carol Davila" Bucureşti.
În martie anul acesta, Bănicioiu a solicitat fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu şi fostului ministru al Sănătăţii, Ladislau Ritli, să relaxeze, de urgenţă, politica de angajare în sistemul medical şi să finanţeze domeniul în mod corespunzător.
Componenţa Guvernului va fi anunţată în această seară, de proaspătul prim-ministru Victor Ponta. Imediat după căderea guvernului, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au dat asigurări ca proiectul legii sănătăţii nu va fi întârziat de tulburările politice.
Cine sunt cei trei politicieni propuşi de Ponta pentru Ministerul Sănătăţii
1 mai 2012, 14:20
Ultima modificare în 1 mai 2012, 17:20
Propunerile lui Victor Ponta pentru preluarea portofoliului de sănătate sunt un fost ministru al sănătăţii, un fost secretar de stat în sănătate, actualmente rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila şi un fost lider al studenţilor din România
Etichete: guvernul,
lege,
noul,
politicieni,
propunere,
sanatatii
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook