LeBron James, primul miliardar self-made la Jocurile Olimpice de Vară

LeBron James va face istorie ca primul miliardar self-made care concurează la Jocurile Olimpice de Vară, dar cine se mai află pe podiumul câștigurilor în baschet, tenis, golf și alte sporturi? Forbes oferă o privire asupra celor mai bine plătiți sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris.

Deși Jocurile Olimpice de la Paris vor produce cu siguranță noi eroi, Jocurile de vară din 2024 nu vor crea mulți milionari noi.

„Câștigarea unei medalii ajută la obținerea de oportunități, dar, ca să fiu sincer, și acest lucru este destul de efemer.

Lumea merge mai departe destul de repede, așa că, dacă nu continui să demonstrezi succes sau valoare pe piață, entuziasmul medaliei dispare”, spune Mikaela Shiffrin, schioare alpină decorată.

În sporturile olimpice populare, precum gimnastica, înotul sau atletismul, câștigurile mari directe prin competiție sunt rare. Deși multe țări plătesc bonusuri câștigătorilor de medalii – în SUA, 37.500 de dolari pentru aur, 22.500 de dolari pentru argint și 15.000 de dolari pentru bronz – lipsa ligilor profesioniste majore și intervalul de patru ani între Jocuri înseamnă că sportivii trebuie să valorifice faima nou dobândită.

Simone Biles, o campioană olimpică revenită în atenția publicului, a câștigat mai puțin de 100.000 de dolari din gimnastică în 2023, dar a încasat 7 milioane de dolari din sponsorizări, conform Forbes. Similar, jucătoarea de badminton P.V. Sindhu a avut venituri identice din sponsorizări.

În clasamentul Forbes al celor mai bine plătiți olimpici din această vară, fără a defalca pe sporturi, lista este dominată de jucători NBA, jucători profesioniști de golf și vedete de tenis – sportivi cu contracte mari și sponsorizări profitabile.

Baschet

Jucătorii din NBA sunt cei mai bine plătiți sportivi la Paris, cu echipa SUA conținând șapte dintre cei mai bine plătiți 50 de sportivi din lume.

Există 35 de jucători NBA activi în celelalte echipe olimpice, cu un salariu mediu de 16,2 milioane de dolari. LeBron James este singurul miliardar din competiție.

LeBron James pe corperta Sports Illustrated
LeBron James pe corperta Sports Illustrated / SURSA FOTO: Dreamstime

Tenis

Jucătoarele de tenis domină la venituri. Iga Swiatek are sponsorizări de la Rolex, Porsche, Visa și On. Coco Gauff și-a extins portofoliul de sponsorizări cu Ray-Ban și Carol’s Daughter.

Naomi Osaka, reprezentând Japonia, speră să își recâștige titlul de cea mai bine plătită sportivă din lume.

Golf

Nelly Korda a dominat LPGA Tour, câștigând peste 3 milioane de dolari în premii și având sponsorizări de la Delta Air Lines, Goldman Sachs și T-Mobile. Brooke Henderson și Jin Young Ko au încasat aproximativ 3,5 milioane de dolari din sponsorizări în țările lor de origine.

Jon Rahm a avut cele mai mari câștiguri dintre toți jucătorii de golf datorită trecerii la turneul LIV Golf, cu o plată inițială de 175 de milioane de dolari din partea patronilor saudiţi. Scottie Scheffler și Rory McIlroy au beneficiat de creșterea premiilor în bani după apariția LIV.

Fotbal

Din Naţionala Feminină de Fotbal a SUA lipsesc la Jocurile Oiimpice Alex Morgan și Megan Rapinoe, dar mai multe jucătoare din echipa SUA câștigă acum peste 1 milion de dolari.

Alexis Putellas, de două ori câștigătoare a Ballon d’Or Féminin, domină la câștiguri cu mai mult de 10 contracte de sponsorizare pe termen lung.