Dezvoltatorii au practicat marje de profit uriaşe, băncile au acordat credite cu o lejeritate fără precedent, iar clienţii s-au îndatorat peste puterile lor. În funcţie de perspectiva din care este analizată această problemă, vina poate fi împărţită în mod egal tuturor.
Omul de afaceri Dan Ioan Popp, preşedintele companiei Impact Developer&Contractor, vede băncile ca principali vinovaţi de situaţia dramatică în care se află piaţa pe care activează.
„Băncile au fost de vină pentru că s-a dus o politică de tip «easy money». Au dat şi de o parte şi de alta credite şi dezvoltatorilor persoane fizice şi celor cu ştaif, dar şi clienţilor“, acuză Popp, care recunoaşte că acum nu mai construieşte nimic, ci se ocupă de recompartimentarea celor 130 de apartamente finalizate şi nevândute.
Cu toate acestea, el se aşteaptă ca piaţa să îşi revină destul de rapid, deoarece adevăraţii clienţi nu şi-au început încă cumpărăturile.
„Piaţa evoluează foarte repede. E exact ca un copil de 12-13 ani la care îi creşte numărul la bascheţi pe zi ce trece. Piaţa o să-şi revină când oamenii se vor putea angaja la un credit pe termen lung fără emoţii. Până acum s-au făcut achiziţii de necesitate, de genul: tineri care vroiau să scape de socrii sau părinţi“, comentează Popp.
De cealaltă parte, Daniel Tudor, fostul director al diviziei imobiliare a Volksbank România şi actualmente proprietarul agenţiei imobiliare The Concept, consideră vinovaţi clienţii şi dezvoltatorii imobiliari.
„Clientul a greşit pentru că s-a îndatorat excesiv şi dezvoltatorii pentru că nu s-au repliat destul de repede“, consideră Tudor. El spune că băncile încă mai caută soluţii prin care să evite executarea unor proprietăţi, după ce s-a trecut printr-o perioadă de restructurare creditelor neperformante.
Curăţarea creditelor neperformante
„Expunerea pe România a marilor grupuri financiare nu este atât de mare, motiv pentru care băncile au timp să analizeze când şi cum să îşi cureţe portofoliile cu probleme. Aceste grupuri au pompat bani în România în ideea că odată şi odată piaţa va converge spre indicatorii europeni“, este de părere Bogdan Cernescu, directorul general al Immorent România, divizia de leasing a grupul Erste.
Un alt motiv care duce la întârzierea deciziei de curăţarea a creditelor cu probleme stă în faptul că unele bănci ar trebui să îşi asume nişte pierderi considerabile.
„Ca să şteargă creditele neperformate din portofoliu banca trebuie să şteargă din profit sau chiar din capitalul social, moment în care este trasă la răspundere de Banca Centrală, şi ar trebui să vină cu bani de acasă“, explică Asher Lax, directorul de marketing şi vânzări al companiei Adama, dezvoltator care are construite şi nevândute 180 de apartamente în Bucureşti şi 500 în ţară.