Un parc IT pentru outsourcing şi customer support, un mare complex comercial, cel mai important cartier rezidenţial din Braşov, sau platforme pentru logistică şi distribuţie? Fiecare dintre aceste scenarii se potriveşte de minune ca viitoare destinaţie a celor 124 de hectare ale fostei fabrici Tractorul.

Cel mai bine se potrivesc, însă, împreună. În plus, mai e loc şi pentru producţia de tractoare, chiar dacă această activitate nu mai pare deloc profitabilă în România, spune Silviu Savin, managing partner al Centerra Capital, compania de management care, prin vehiculul de investiţii Flavus, a preluat uzina braşoveană. Tractorul poate produce în continuare tractoare. Şi asta nu pentru că aşa îl obligă contractul de cumpărare a activelor fostei fabrici. „Pentru noi, valoarea investiţiei este reprezentată şi de fabrică. Pornim cu ea întâi, vedem cum se poate scoate cea mai mare valoare industrială din această activitate. Ne gândim cum putem dezvolta în continuare fabrica, eventual împreună cu nişte parteneri strategici, într-un joint-venture“, spune Savin. Evident, acesta nu exclude şi alte modalităţi de maximizare a randamentului investiţiei.
Potrivit acestuia, Centerra va investi în platforma industrială Tractorul peste 100 de milioane de euro. Însă doar o parte din aceşti bani se vor îndrepta către retehnologizare. „Nu toate fondurile o să intre în echipamente care fac tractoare. Ci şi în hale, în alte modernizări. Aceste platforme trăiesc foarte bine în simbioză cu nişte producători de piese de schimb“.

Centerra va primi banii necesari pentru investiţii, la fel ca şi cele 77 de milioane de euro, preţul cu care şi-a adjudecat licitaţia pentru activele uzinei braşovene de la Cheyne Capital Management, unul dintre cei mai puternici administratori de fonduri de investiţii din Europa. Înfiinţată în 1999, compania britanică administrează în prezent investiţii de peste 20 de miliarde de euro. În urmă cu un an, Centera a fost selecţionată de Cheyne ca partener pentru a căuta oportunităţi de investiţii în România şi Europa de Est. Silviu Savin şi Victor Vadaneaux, partenerul său de la Centerra, au înaintat oferte de colaborare mai multor companii de administrare ale unor fonduri de investiţii. „În final, i-am ales pe ei, a fost alegerea ideală, nu-mi pot imagina o colaborare mai bună“, spune Savin. „Nu avem nici obligaţii să investim, nici o limită la sumele pe care le putem folosi. Important este să fie oportunităţi bune. Că sunt companii, bine. Că sunt terenuri, iarăşi bine. Că sunt amândouă, cu atât mai bine, ne-au spus ei“.

Investiţia de la Braşov este al doilea proiect al Cheyne în România, primul fiind desfăşurat tot prin Centerra, un teren de 25 de hectare la Timişoara, pe care dezvoltă un parc de retail.

Planuri pentru jumătate din piaţă

În prezent, compania administrată de Silviu Savin şi Victor Vadaneaux are pe masă proiecte de o valoare aproximativ egală cu suma plătită pentru Tractorul. „Toţi banii pe care îi investim în România vor veni de la Cheyne“, spune Savin. Potrivit acestuia, Centerra ar putea derula proiecte de investiţii de circa 200 de milioane de euro anual în România şi nu exclude şi o extindere a portofoliului în afara graniţelor dacă investiţiile se arată de succes.

Dar, până atunci, cei doi au de rezolvat problemele legate de producţia de la Tractorul, de identificare a unor pieţe. „Cu preţuri bune, mici, şi calitate peste medie putem să obţinem 50% din piaţa românească de tractoare. Privind optimist, necesarul pieţei interne este de 15.000 de tractoare, ceea ce ar însemna că putem produce circa 7.500 anual. Se mai pot exporta încă 3-4.000, poate chiar mai mult, cu un marketing bun. Egiptul şi Iranul iubesc tractoarele româneşti. La o asemenea cantitate ar fi profitabil şi cred că se poate ajunge aici în patru sau cinci ani“, susţine managerul Centerra Capital. El admite că afacerea Tractorul este una cu grad de risc ridicat şi că o parte din active ar putea fi valorificate în alt mod, dar planurile sale au în vedere o investiţie pe termen lung. Evident, până la urmă vor vinde mai departe, doar e vorba de banii unor fonduri de investiţii care vor randamente bune. „Nu vreau să avansez nici o valoare, dar pot să vă spun că firmele de private equity din Europa de Vest urmăresc, în general, randamente de 20%“.
Un lucru e cert, însă. Nu investeşti aproape 80 de milioane de euro dacă nu ai temele făcute şi verificate. Silviu Savin spune că nu va vinde Tractorul pe bucăţi. Dar, dacă producţia nu va merge, cu siguranţă s-a gândit deja la o modalitate de valorificare a activelor respective. Nu de alta, dar estimările analiştilor imobiliari arată că numai terenul fostei fabrici valorează aproximativ 200 de milioane de euro.

Despre Centerra Capital

ECHIPA Silviu Savin şi partenerul său Victor Vadaneaux, deţin împreună Centerra Capital Partners, companie de asset management care se află la a doua investiţie pe piaţa românească, ambele fiind derulate pentru Cheyne Capital Management. În prezent, cei doi caută să îşi extindă echipa din România cu maximum zece oameni.

ACTIVITATE Savin a lucrat anterior pentru Singapore Investment Corp., Adams Street Partners, iar Vadaneaux, la GE Money, Advent Internatonal şi Lazar Private Equity.

Procentul succesului

«Investiţia reprezintă 10% dintr-un proiect, 80% e dezvoltarea acestuia şi 10% din activitate e vânzarea. Dacă suntem capabili de cei 80%, investim. Dacă credem că piaţa e prea încinsă, poate nu facem nici o investiţie.»

Silviu Savin, Centerra Capital Partners