Proiectul legislativ privind implementarea certificatului electronic Covid-19 ar urma să intre în vigoare în viitorul apropiat. În curând, acesta ar putea trece prin Parlament prin asumarea răspunderii Guvernului.
Noul proiect de lege a fost iniţiat de liderul PNL, Florin Cîţu, și este asumat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. De asemenea, acesta este diferit de proiectul de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor.
Când va fi necesară prezentarea noului certificat Electronic COVID-19
Proiectul legislativ respectiv prevede ca certificatul să nu se mai numească „verde”, ci „Electronic COVID-19” și să se activeze doar la atingerea unei anumite incidenţe în infectarea cu noul coronavirus. Astfel că oamenii vor fi nevoiți să prezinte certificatul electronic Covid-19 când va fi înregistrată o creștere semnificativă a numărului de persoane infectate cu Sars-CoV-2 la nivel național, timp de trei săptămâni consecutive.
Luni, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a informat că asumarea răspunderii guvernanților pe legea certificatului Covid-19 este o variantă constituţională.
„Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creşteri susţinute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5, iar renunţarea la el se va face după ce trendul devine descendent, iar incidenţa cumulată scade sub 1”, au informat autoritățile.
Cine va putea primi certificatul electronic
Cetățenii care vor beneficia de certificatul electronic Covid-19 sunt: persoanele vaccinate (cu schema completă sau cu o singură doză de ser) şi persoanele care se vor testa cu test PCR sau test antigen.
Un român trebuie să îndeplinească următoarele condiții pentru a primi certificatul Electronic Covid-19:
– persoanele vaccinate cu cel puţin o doză, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru efectuarea schemei complete de vaccinare;
– persoanele vaccinate cu schemă completă de vaccinare, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru schema completă de vaccinare;
-persoanele infectate cu SARS-CoV-2, cu valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“;
– persoanele testate cu test antigen rapid înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 48 de ore de la efectuarea testului;
– persoanele testate cu test NAAT/PCR, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 72 de ore de la efectuarea testului.