„În cazul subvenţiilor la încălzire, există un proiect de reglementare la care lucrează Ministerul Muncii. Este vorba despre o schemă privind creşterea ajutorului de încălzire pentru categoriile vulnerabile. Concomitent, subvenţia de încălzire pentru cei bogaţi va fi eliminată la nivel central. Acum, pentru că subvenţia se acordă tuturor, cei care folosesc mai multă căldură, primesc cea mai mare subvenţie. Şi cine foloseşte cea mai multă căldură? Oamenii cei mai bogaţi, pentru că au cele mai mari case! Ceea ce dorim să realizăm este ca subvenţia de încălzire să fie acordată celor care au nevoie de ea, ceea ce va economisi banii guvernului şi va asigura mai multă protecţie pentru cei vulnerabili. Deci, nici o subvenţie pentru cei bogaţi, protecţie sporită pentru cei săraci!“, a anunţat şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks.
Reprezentanul UE, Joost Kuhlmann, a adăugat că banii cheltuiţi pe subvenţia pentru încălzire pot fi folosiţi mai eficient pentru termoizolarea locuinţelor, scop în care pot fi folosite fondurile europene.
„La începutul acestui an estimam o creştere în 2011 de 30% a pieţei de centrale termice comparativ cu 2010, la aproximativ 180.000 de unităţi, mare parte dintre cele achiziţionate de cei care se vor debranşa. În funcţie de ce procent din subvenţie vor putea susţine primăriile locare, suntem de părere că piaţa ar putea raporta în anumite oraşe un avans mai mare de 30%“, a declarat Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România.
Facturile vor exploda
Creşterea facturilor la încălzire este aproape evidentă, pentru că este puţin probabil ca primăriile să poată susţine din fonduri proprii diferenţa dintre costul real şi cel subvenţionat de până acum prin reducerea fondurilor de investiţii şi a cheltuielilor de personal, conform declaraţiilor oficialilor. Până în acest moment 50% din subvenţia la încălzire era susţinută de către Guvern iar 50% de către autorităţile locale.
Situaţia ar putea sta mai rău de atât, fiind posibil ca tot mai multe primării să nu aibă bugete suficiente pentru a acoperi nici măcar cota proprie de subvenţie. Încă din această iarnă s-a observat acest lucru. În ciuda faptului că oficial Guvernul a susţinut cota sa din subvenţie, costul real facturat către populaţie a crescut în anumite oraşe şi până la aproximativ 60%. Spre exemplu, în Timişoara, costurile încălzirii au crescut cu 40%, în Ploieşti şi Brăila cu 58%, la Galaţi cu aproximativ 20%, iar la Craiova cu peste 15%.
„În aceste condiţii este necesar ca legislaţia şi procedurile pentru debranşare să fie mult mai transparente decât în acest moment, iar întregul proces să se efectueze mai rapid pentru a permite populaţiei să aleagă varianta de încălzire pe care o consideră cea mai avantajoasă“, consideră Cătălin Drăguleanu.
Cine va câştiga din eliminarea subvenţiei la încălzire
10 mai 2011, 16:45
Ultima modificare în 10 mai 2011, 19:45
Piaţa de centrale termice de apartament va putea creşte peste nivelul previzionat, de 30%, în contextul dorinţei de eficientizare a costurilor ca urmare a eliminării subvenţiei la încălzire pentru iarna următoare.
Etichete: centrale termice,
facturi,
incalzire,
jeffrey franks,
subventie caldura,
termoizolare
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Ai protestat împotriva benzinăriei? Degeaba!
- SUA alocă două miliarde de dolari pentru trenuri de mare viteză
- Boc: Rata şomajului din aprilie, la nivelul lunii ianuarie 2007
- Boc: Amenzi de aproape un milion euro în urma controalelor pentru eliminarea muncii la negru
- Boc: Peste 102 mii noi contracte de muncă în doar o săptămână. Cele mai multe în construcţii şi comerţ
- Încă o lovitură pentru Grecia
- Reprezentanții mediului de afaceri: Reducerea CAS este absolut necesară, o așteptăm măcar de la 1 ianuarie 2012
- Românii dau peste 5,2 milioane de euro pentru vacanțe în Malta
- Reţeta BCR pentru 2011: plasarea în top 3 la toate tipurile de produse
- Volkswagen a lansat o ofertă pentru preluarea MAN