De la crearea Băncii Mondiale, în 1945, toţii preşedinţii instituţiei au fost americani, în timp ce Fondul Monetar Internaţional a fost condus întotdeauna de un european.
"Sunt mândru să anunţ astăzi că SUA l-au desemnat pe preşedintele Băncii Mondiale, Jim Kim, pentru un al doilea mandat. Preşedintele Jim Kim a utilizat primul său mandat pentru ca Banca Mondială să se concentreze pe soluţionarea celor mai importante provocări din domeniul dezvoltării globale precum eradicarea sărăciei extreme, reducerea inegalităţii şi combaterea încălzirii climatice", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew.
Cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale sunt Statele Unite ale Americii.
După un prim mandat de cinci ani în fruntea Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, 56 de ani, a anunţat marţi că este interesat să candideze pentru un al doilea mandat, în timp ce consiliul director al instituţiei financiare internaţionale a promis că va avea loc un proces de selecţie "deschis, bazat pe merit şi transparent".
Născut la Seul, Jim Yong Kim este de profesie medic şi începând cu data de 1 iulie 2012 a devenit cel de al 12-lea preşedinte al Băncii Mondiale, mandatul său urmând să expire în data de 30 iunie 2017. Înainte de a se alătura Băncii Mondiale, Jim Yong Kim a fost preşedinte al Universităţii Dartmouth, una din cele mai prestigioase instituţii academice din SUA.
Într-un comunicat dat marţi publicităţii, Banca Mondială a informat că procesul de desemnare care va permite unui număr de trei candidaţi să fie înscrişi pe "lista scurtă" ar urma să înceapă joi şi se va încheia în data de 14 septembrie, iar evaluarea candidaţilor ar urma să dureze "două până la trei săptămâni".
SURSA: Agerpres