Principiul unei Uniuni Europene bazate pe stat, nu pe partid

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că în cadrul Uniunii Europene, „este o uniune de state, nu de partide”, adăugând că ceea ce trebuie negociat ar trebui să fie gestionat într-un mod care să asigure implicarea, responsabilizarea și servirea tuturor statelor în funcție de interesele lor naționale.

El a subliniat că nu ar fi acceptabil ca vreun stat membru să fie ignorat, marginalizat sau să nu fie implicat în negocieri, și a menționat că dacă ar exista astfel de situații, ar trebui să fie corectate.

SURSA FOTO: Dreamstime

„Uniunea Europeană este o uniune de state, nu de partide şi atunci ceea ce trebuie negociat, trebuie negociat în aşa fel încât toate statele să se simtă implicate, responsabilitate şi servite în funcţie de interesul naţional.

Nu este posibil ca vreun stat membru să fie ignorat, marginalizat sau neimplicat în aceste negocieri. Şi dacă aşa s-ar fi întâmplat, ar trebui corectat”, a declarat Iohannis.

Iohannis subliniază importanța gestionării corecte a viitorului UE și implicarea tuturor statelor în negocieri

Într-o conferință de presă comună cu președintele italian Sergio Mattarella, Klaus Iohannis a subliniat importanța unei gestionări corecte a viitorului Uniunii Europene, menționând că aceasta trebuie să rămână relevantă global.

El a accentuat necesitatea ca toate statele membre să fie implicate în negocierile pentru funcțiile de conducere în instituțiile europene și a respins orice marginalizare sau ignorare a vreunui stat membru, considerând că astfel de situații ar trebui corectate imediat.

„Mulţumesc pentru această întrebare legată de viitorul instituţiilor europene. Este un lucru cunoscut că luni seara a avut loc o întrunire informală a şefilor de state şi guverne din Consiliul European şi am discutat despre rezultatul alegerilor, despre posibile soluţii pentru a ocupa funcţiile de conducere în instituţiile europene.

A fost o discuţie informală şi de aceea nu voi da detalii despre aceste discuţii, dar îmi permit câteva consideraţiuni legate de ce ar trebui să fie rezultatul, după părerea mea. Avem Uniunea Europeană, un proiect de mare succes şi, după părerea mea, un proiect de mare viitor, dacă gestionăm acest viitor corect, în linie cu aşteptările cetăţenilor europeni şi în aşa fel încât să contăm în ecuaţia mondială, în ecuaţia globală.

Deci ce ar trebui să vedem? Fiind negocieri politice, ele sunt complicate fiindcă arhitectura Uniunii este una complexă. Trebuie să vedem un pic care sunt complicaţiile când vorbim de negocieri politice. Uniunea Europeană este o uniune de state, nu de partide şi atunci ceea ce trebuie negociat, trebuie negociat în aşa fel încât toate statele să se simtă implicate, responsabilizate şi servite în funcţie de interesul naţional. Nu este posibil ca vreun stat membru să fie ignorat, marginalizat sau neimplicat în aceste negocieri. Şi dacă aşa s-ar fi întâmplat, ar trebui corectat”, a afirmat Klaus Iohannis.

Iohannis subliniază echilibrul esențial în influența familiilor politice europene

Klaus Iohannis a afirmat că discuția despre modul în care acționează Parlamentul European este utilă. El a subliniat că, în contextul european, familiile politice nu pot suprima dreptul statelor membre de a fi implicate și de a lua decizii.

Iohannis a accentuat necesitatea unui echilibru corect în influența familiilor politice europene pentru a asigura un proces decizional adecvat în Uniunea Europeană.

„Este utilă această chestiune, în special pentru a gestiona mai bine viaţa parlamentară europeană, în speţă felul în care acţionează şi negociază Parlamentul European, însă chiar dacă acest familii politice şi trebuie să aibă o greutate în negocierea funcţiilor, aceste familii nu pot suprima dreptul statelor membre de a fi implicate şi de a decide.  De aceea este puţin mai complicat decât în politica naţională unde partidele au rolul lor foarte bine determinat.

Familiile politice europene în ecuaţia europeană nu au exact acelaşi rol pe care îl au partidele politice în ecuaţia politică naţională. Familiile politice europene, în ecuaţia europeană, nu au exact acelaşi rol pe care îl au partidele politice în viaţa politică a statelor naţionale şi acest lucru trebuie văzut. Şi dacă aceste familii politice ar exagera în influenţa lor acest lucru ar trebui corectat. Deci trebuie să avem un echilibru corect, fin şi negociat. Asta dacă vorbim despre cum se ajunge la o concluzie”, a mai precizat şeful statului.

Von der Leyen nu primește sprijinul liderilor

Liderii UE au eșuat în susținerea Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene, chiar în ciuda eforturilor recente de a ajunge la un acord, au relatat trei diplomați europeni pentru POLITICO.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a confirmat că nu s-a ajuns la niciun acord în cadrul întâlnirii de luni seara.

Sub protecția anonimatului, un diplomat european a dezvăluit că, deși negociatorii au convenit asupra a trei nume, liderii vor continua discuțiile la o întâlnire ulterioară, probabil la finele lunii iunie.

Inițial, în urma alegerilor europene, existase un consens preliminar pentru reconfirmarea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene, alături de alte numiri precum António Costa pentru președinția Consiliului European, Roberta Metsola la șefia Parlamentului European și Kaja Kallas în conducerea politicii externe.