Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre alegerile prezidențiale din 2024 și despre ce candidați „surpriză” se așteaptă să apară pe scena politică. Unul dintre cei nominalizați de acesta ca viitor candidat este Victor Ponta. Sociologul spune că se așteaptă „ca partide mici să fie mari jucători la alegerile prezidențiale 2024”.
Victor Ponta va fi sigur candidat la prezidențiale
„Ponta va fi candidat la prezidențiale 2024. Vă anunț, asta este cert. Șefii tuturor partidelor mici vor candida pentru a-și trage partidele, este o logică simplă. Vrea, nu vrea, trebuie, altfel înseamnă că renunță la politică”, a declarat sociologul la DC News.
Un alt nume vehiculat la prezidențiale este Liviu Dragnea. Cu toate acestea, Dragnea nu va putea participa din cauza legii promulgate recent de președintele Klaus Iohannis care instituie interdicția de a candida pentru funcția supremă în stat pentru persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnări penale definitive.
Fostul şef al PSD a fost condamnat la închisoare cu executare a doua zi după ce PSD a pierdut europarlamentarele în 2019. Acesta a primit 3,6 ani de puşcărie cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Amintim că, Liviu Dragnea a mai vizat cea mai importantă funcţie din România. Cel puţin asta susţinea fostul europarlamentar PSD, Ioan Mircea Pașcu. Acesta a spus că în cazul în care partidul ar fi câștigat alegerile europarlamentare, Liviu Dragnea și-ar fi anunțat candidatura la alegerile prezidențiale.
Cum poate să câștige PSD alegerile prezidențiale?
Pe de altă parte, sociologul vine cu un sfat „gratis” pentru cei din PSD, în cazul în care doresc să câștige alegerile prezidențiale din anul 2024.
„Există soluție pentru ca PSD să aibă președinția. Primul tur … ei știu că-l câștigă. Datele actuale arată că sunt, în continuare, pe primul loc. Problema mare este la turul doi.
Soluția este simplă și le-o dau eu gratis: Candidatul la prezidențiale 2024 nu trebuie să fie din interiorul partidului. Sau dacă este membru de partid trebuie să fie „cel mai puțin” politician, adică un om care poate aduce voturi de la alții. Așa este în turul doi: te bazezi pe ai tăi, dar trebuie să aduci măcar un milion-două de voturi de la alții, ceea ce nu este deloc simplu.
O altă variantă ar fi să fie mai multe partide pe același culoar cu PSD, care să aibă procente importante și ai căror votanți se vor duce, indiferent ce le zic șefii lor, în zona de stânga”, a mai spus sociologul Alfred Bulai.