Acest prag este strâns legat de creșterea salariului minim. Mai concret, odată cu creșterea salariulului minim brut, va crește și pragul de la care românii sunt obligați să achite CAS și CASS prin declarația unică. În concluzie, numărul celor care vor fi obligați să plătească se va reduce.

Pragul va fi egal, de la 1 ianuarie, cu 26 760 de lei, adică echivalentul a 12 salarii minime brute. Vorbim de o creștere de 1 800 lei.

Potrivit Codului Fiscal, „salariul minim brut pe țară garantat în plată este cel în vigoare la data depunerii declarației”.

Cei care vor să plătească CAS și CASS vor plăti mai mult

Situația se complică pentru cei care obțin venituri extrasalariale și doresc să se asigure în sistemul de sănătate și în sistemul de pensii. Din cauza majorării salariului minim, de la 1 ianuarie, aceștia vor plăti mai mult. Din 2020 salariul minim brut va crește de la 2.080 de lei, la 2.230 de lei, se arată în Hotărârea Guvernului nr. 935/2019.

Cei care vor să se asigure voluntar trebuie să plătească echivalentul a 10% din șase salarii minime brute. Până acum, contribuabilii au plătit 10% din 12.480 de lei (2.080 de lei x 6). De anul viitor, aceștia vor plăti 10% din 13 380 (2230 x 6). În concluzie, românii vor da cu 1 338 de lei mai mult.

Cine va depune declarația unică în 2020

Declarația unică va fi depusă și anul viitor de către persoanele care obțin venituri din activități independente, chirii, drepturi de proprietate intelectuală și alte activități din care pot obține venituri extrasalariale. Celor care li se reține impozitul și contrbuțiile la sursă nu sunt obligați să depundă declarația.

Nu toți cei care își declară veniturile trebuie să plătească și contribuțiile la sănătate și pensii. Sunt obligați doar cei care depășesc pragul menționat mai sus. Desigur, oricine are posibilitatea să se asigure în mod voluntar. Aceștia vor fi asigurați pe o perioadă de 12 luni.

De asemenea, cei care lucrează în străinătate trebuie să depună declarația unică. Termenul limită este pe 15 martie 2020.

Vezi AICI modelul!

Formularul  se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță (serviciul Spațiul Privat Virtual disponibil pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la adresa https://pfinternet.anaf.ro/, sau serviciul de depunere declarații on-line existent pe portalul e-guvernare.ro).

Declarația unică pentru persoanele fizice a fost introdusă în legislație în primăvara anului 2018 și aceasta a înlocuit mai multe formulare, printre care 200 (declarația anuală de venit) și 600 (declarația referitoare la contribuțiile sociale).

Prelungirea termenului 

Fostul Guvern avea în plan o prelungire a termenului de depunere a declarației unice. Data de 15 martie era considerată nerealistă și ar fi dorit ca termenul să se stabilească prin luna mai.

2019 a fost primul an în care s-a stabilit că termenul-limită de depunere este 15 martie, însă acesta a fost prelungit până la 31 iulie din cauza marilor probleme pe care le-a avut Fiscul constant cu serverele site-ului propriu.

„Termenul de 15 martie al anului următor celui de realizare a venitului nu este un termen realist în care contribuabilul poate obține toate documentele necesare în vederea conformării cu această obligație. Considerăm că termenul anterior oferea contribuabilului timpul necesar în vederea colectării informațiilor și îndepinirii obligațiilor aferente”, au precizat reprezentanții CCF.

Rămâne de văzut ce va decide noul Guvern liberal. Până în momentul redactării articolului, oficilii ANAF nu au oferit un răspuns.