Anul acesta va marca noi premiere în domeniul reglementărilor fiscale. Una dintre ele este și depunerea Declarației Unice, care trebuie realizată până la data de 15 martie anul curent. Dintre toate formele de venituri extrasalariale, cele obținute sub forma de drepturi de autor se bucură de anumite avantaje în cazul în care acestea sunt dublate și de un contract de muncă.
Declarația Unică reprezintă un document nou, care reunește situația veniturilor extrasalariale ale românilor. Aceasta numără 10 pagini și va fi depusă exclusiv online cu scopul de a se definitiva calculul impozitelor anului 2018, precum și pentru a se estima veniturile impozabile pentru anul 2019. În principiu, formularul conține și rubrici pe baza cărora statul va putea acorda anumite bonificații pentru plata la timp a impozitelor datorate.
Aceasta nu este singura noutate fiscală pe care o aduce noul an pentru persoanele fizice. O altă schimbare o reprezintă regimul de muncă zilier, cu impact mare asupra domeniului Ho-Re-Ca. Folosirea acestui tip de contracte nu va mai fi permisă.
Anul trecut au fost emise peste 800 de modificări ale codului fiscal, culminând cu deja celebra „taxă pe lăcomie” apărută înainte de Crăciun și a cărei aplicare este încă neclară. Anul 2019 a început și el în forță, parcă pentru a prevesti un nou val de schimbări potențiale.
Analistul Adrian Bența a explicat pentru Capital cine se află în situația de a depune Declarația Unică și în ce condiții.