Cine va fi următorul operator de telefonie mobilă?

Cand se credea ca spectrul telefoniei mobile este plin, mai ales dupa ce s-au dat si ultimele doua licente 3G, si lumea isi indrepta atentia spre WiMAX, ANRCTI ne-a demonstrat ca se mai poate scoate din piatra seaca un operator pe piata. Palaria magica sta in benzile de 410-415/420-425 MHz, unde mai merge un operator. Conditia principala pentru achizitia noii licente pe care autoritatea o impune companiilor doritoare este aceea de a nu mai detine in portofoliu o alta licenta asemanatoare. Cand

Cand se credea ca spectrul telefoniei mobile este plin, mai ales dupa ce s-au dat si ultimele doua licente 3G, si lumea isi indrepta atentia spre WiMAX, ANRCTI ne-a demonstrat ca se mai poate scoate din piatra seaca un operator pe piata. Palaria magica sta in benzile de 410-415/420-425 MHz, unde mai merge un operator. Conditia principala pentru achizitia noii licente pe care autoritatea o impune companiilor doritoare este aceea de a nu mai detine in portofoliu o alta licenta asemanatoare.

Cand autoritatea a pus la vanzare caietul de sarcini, au si aparut noua cumparatori. Dupa cum se obisnuieste, multi veniti, putini alesi. Unii achizitioneaza caietul doar din curiozitate. Altii merg la schema „poate merge”. Abia in ultima categorie intra si cei in mod real interesati de licenta in sine, nu de caietul de sarcini sau doar de a mai iesi in fata cu ceva.

Concret, cei noua sunt: Postelecom Network SRL, RCS-RDS SA, Romtelecom DS, Colbalt IT SRL, Tactical Networks SA, NetPoint SRL, DIGI Tavkoslesi es Szolgaltato Kft, SAudi Oger Ltd si Asesoft International SA. Nici un nume nu este intamplator. Sa-i luam pe rand.

O parte dintre cei noua au in comun faptul ca sunt legati, intr-un fel sau altul, de un operator deja existent pe piata. De exemplu RCS-RDS a luat si el o licenta 3G, pe care a pus-o in practica prin operatorul DIGI.Mobil, strans legat atat la tarife cat si la minute incluse de RDS.Tel. DIGI Tavkoslesi es Szolgaltato activeaza pe piata din Ungaria cu DIGI atat prin cablu (telefon+internet+tv) cat si prin satelit (tv), fiind ruda apropiata cu DIGI TV din Romania, Serbia, Croatia, Cehia si Slovacia. Iar DIGI TV romanesc este detinut de RCS&RDS. Seful grupului, Alexandru Oprea, tocmai a facut rost de doua caiete de sarcini.

Romtelecom are ca actionar majoritar pe OTE si mai are 30% din Cosmote Romania. Operator detinut 70% tot de OTE.

Saudi Oger este actionarul Zapp, operator in banda CDMA si fericitul posesor al licentei 3G, fiind si ultimul care a pus-o in practica. Dupa declaratiile oficialilor, se va folosi doar pentru date, desi era ocazia ideala sa treaca din banda de 450 MHz.

Cobalt IT detine operatorul iLink, de pe piata accesului la internet. A stat in transee si a achizitionat retele de cartier, oferind acum triple-play si avand vise de quad-play.

NetPoint ofera doar telefonie fixa si internet, fiind targetat mai mult pe companii.

Asesoft este outsiderul grupului, activand mai mult pe piata de soft, singura legatura cu internetul fiind divizia de web development.

Lasam pentru final Postelecom Networks si Tactical Networks, a doua fiind actionara la prima si ambele fiind controlate de chinezii de la ZTE. Initial, banda parea cu dedicatie pentru Postelecom. Acum, cu aparitia altor cumparatori ai caietului de sarcini, pot sa apara si surprize.