Cine va fi viitorul director general al OMC? Cele mai multe şanse le are candidata Nigeriei, Ngozi Okonjo-Iweala. Aceasta ar urma să devină primul reprezentant al unei ţări africane la conducerea acestui organism.
Trebuie menționat că SUA a renunţat săptămâna trecută la opoziţia sa faţă de numirea lui Okonjo-Iweala în funcţia de director general, conform reuters.com
Viitorul director general al OMC
În vârstă de 66 de ani, Okonjo-Iweala este de profesie economist şi a fost de două ori ministru de Finanţe şi de două ori şef al diplomaţiei în Nigeria. Oficialul nigerian şi-a început cariera la Banca Mondială în 1982, unde a lucrat timp de 25 de ani. În 2012, a fost aproape de a deveni preşedintele acestei importante instituţii financiare.
Brazilianul Roberto Azevedo, inginer de profesie şi diplomat de carieră, a provocat o surpriză generală la mijlocul lunii mai, când a anunţat că va părăsi prematur funcţia de director general al OMC la finele lunii august, cu un an mai devreme decât îi expira mandatul, din motive familiale.
În cursa pentru acest post au intrat opt pretendenţi, iar procedura de desemnare a următorului director general a început în luna septembrie a anului trecut.
La sfârşitul primului tur au fost înregistraţi cinci candidaţi: kenyana Amina Mohamed, nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala, sud-coreeana Yoo Myung-hee, fostul ministru britanic al Comerţului Liam Fox şi Mohammad Al-Tuwaijri din Arabia Saudită.
Runda a doua s-a derulat în perioada 24 septembrie – 6 octombrie 2020, iar la finalul acesteia au rămas în cursă Ngozi Okonjo-Iweala şi Yoo Myung-hee. Săptămâna trecută, Yoo Myung-hee a anunţat că a decis să se retragă din cursa pentru postul de director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Desemnarea directorului general se bazează pe un mecanism consensual
Desemnarea directorului general al OMC nu se bazează pe alegeri, ci pe un mecanism consensual care funcţionează prin eliminare. Un vot este posibil ca o procedură de ultimă instanţă, însă până acum nu a fost utilizată niciodată.
Statutul organizaţiei cu sediul la Geneva nu prevede o rotire geografică pentru postul de director general, dar în ultima vreme au apărut voci care au spus că ar fi timpul ca un african sau o africană să ocupe acest post.
Succesorul lui Azevedo se va confrunta cu provocări considerabile pe fondul creşterii tensiunilor globale şi protecţionismului în contextul recesiunii provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19).
Mai multe dosare importante îl aşteaptă pe viitorul director general al OMC: pregătirea conferinţei ministeriale din 2021, dar şi relansarea negocierilor şi calmarea conflictelor care există între OMC şi SUA.
Sursă foto: Dreamstime