Ministrul Muncii Marius Budăi nu vrea să aibă responsabilitatea ratării cererii de plată numărul 3 din PNRR. Totul atârnă acum de proiectul de reformă a pensiilor, pe care ministrul îl are în lucru.
Paradoxal, desi au avut drept consultant chiar prestigioasa instituție financiară internațională Banca Mondială, specialiștii din subordinea lui Marius Budăi nu au reușit să termine lucrul la lege, iar termenul final este săptămâna următoare.
Ziua-limită de 31 martie se apropie, iar ministerul încă nu are un proiect de lege care să reformeze sectorul pensiilor speciale, să corespundă cu cerințele Comisiei Europene și să fie făcut în timp util pentru a nu se rata condițiile pentru a treia cerere de plată din PNRR.
Acum, Marius Budăi este acuzat de partenerii de coaliție că încearcă să arunce pisica în curtea altcuiva, că poate convinge pe cineva că el ar fi ultimul vinovat și că alții nu și-ar fi făcut treaba. Ministrul Muncii coordonează un grup de lucru interministerial, pentru ca toate avizele necesare să fie deja bifate. Cu toate astea, Ministerul Muncii încă are nelămuriri legate de amendamentele pe care ar trebui să le introducă în legea la care lucrează. Din acest motiv, dorește clarificări suplimentare de la Comisia Europeană.
Însă, nu se poate duce singur la Comisia Europeană, pentru că are nevoie de un potențial aliat, pe care să arunce toată vina dacă proiectul va ieși neconform sau nu va ieși la timp. Acarul Păun în chestiune pare a fi ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, care a fost solicitat de Budăi într-o deplasare de muncă până la Bruxelles. Probabil pentru a avea cu el un ghid în materie de proceduri birocratice europene, iar – nu în ultimul rând – pentru a avea la dispoziție un vinovat de serviciu. În acest mod, dacă proiectul va conține defecte, ministrul Muncii va arăta cu degetul spre ministrul Boloș, care trebuia să fie o garanție că toate cerințele Comisiei Europene s-ar regăsi în lege.
Nu trebuie uitat faptul că vorbim despre unul dintre principalele subiecte de pe agenda publică. În plus, încasarea următorului miliard de euro din PNRR depinde de depunerea, în timp util, a unui proiect de lege bun. Iar Marius Budăi nu dorește să fie mâna care scoate din cuptor ,,cartoful fierbinte” al pensiilor speciale, indiferent cum ar arăta forma finală a proiectului.
Dacă ne uităm la modul în care a fost tratat subiectul, vedem limpede că între liberali și social-democrați se insinuează ideea că Marius Budăi a renunțat la a mai lucra la lege și lucrează acum la găsirea unui alt vinovat pentru eventualul eșec care urmează.